Akcije Alibabe porasle šest odsto u Njujorku nakon kazne u Kini

Tržište

Akcije kineskog tehnološkog diva Alibabe porasle su za šest odsto na trgovanju u SAD prije zvaničnog otvaranja Vol Strita, nakon što su kineski regulatori izrekli kompaniji novčanu kaznu od 18,23 milijarde juana (2,8 milijardi dolara) kao rezultat antimonopolske istrage.

Alibabine akcije koje kotiraju na berzi u Hong Kongu završile su današnje trgovanje na tom tržištu s dobitkom od 6,5 odsto, prenosi CNBC.

Kineski regulatori su u decembru pokrenuli antimonopolsku istragu protiv Alibabe, s fokusom na praksu kojom su trgovci bili uslovljavani da svoje proizvode nude samo na jednoj od postojeće dvije platforme za e-trgovinu u zemlji, a ne na obje.

Kineska državna uprava za tržišnu regulativu (SAMR) saopštila je u subotu da ova praksa guši konkurenciju na kineskom maloprodajnom tržištu te da “narušava poslovanje trgovaca na platformama za e-trgovinu i legitimna prava i interese potrošača”.

Generalni direktor Alibabe Danijel Džang izjavio je da ne očekuje materijalni uticaj na kompaniju od promjene aranžmana o ekskluzivnosti.

Dodao je takođe da će Alibaba uvesti nove mjere kako bi smanjio barijere i troškove preduzeća i trgovaca za ulazak na njihovu prodajnu platformu. Kompanija pored toga planira da nastavi širenje na manje kineske gradove i ruralna područja, naveo je Džang.

Kineske tehnološke firme, uglavnom oslobođenje raznih opterećenja, izrasle su u gigante, a Peking sve više zabrinjava snaga tih kompanija, dodaje američka tv stanica. Tanjug