JPMorgan će prvi put klijentima omogućiti investiranje u bitcoin

Tržište

Jedna od najvećih investicionih banaka JPMorgan priprema ponudu fonda za ulaganje u bitcoin.

Bitcoin fond JPMorgana mogao bi se pokrenuti već ovog ljeta, rekla su CoinDesku dva izvora upoznata s tim pitanjem.

JPMorganovim bitcoin fondom aktivno će se upravljati, reklo je više izvora za CoinDesk. To je značajan odmak od pasivne strategije koju nude kriptoindustrijski stalwarts poput Pantera Capitala i Galaxy Digitala, koji omogućavaju klijentima s podsticanjem da kupuju i drže bitcoin putem fondova, a da ga nikada sami ne dotaknu. Galaxy i NYDIG sada klijentima Morgan Stanleya nude bitcoin fondove.

JPMorganov fond biće namijenjen klijentima s privatnim bogatstvom, rekao je izvor upoznat sa situacijom za CoinDesk.

Potez JPMorgana označava nagli zaokret za banku od tri biliona dolara.

Izvršni direktor JPMorgan Jamie Dimon nazvao je bitcoin opasnom prevarom 2017. godine, prijeteći tada da će “otpustiti u sekundi” bilo kojeg trgovca koji se dirne u bitcoin. Kasnije je govorio drugačije, ali se glasno zalaže za regulaciju bitcoina, a to je istovremeno baš ono što ljubitelji kriptovaluta ne žele da čuju.

“Ako ste dovoljno glupi da ga kupite, platićete cijenu jednog dana”, rekao je tada.

Uprkos ličnom preziranju izvršnog direktora prema kripto svijetu, zamjenici u njegovom odjeljenju za korporativno i investiciono bankarstvo priznali su u februaru da bi potražnja klijenata mogla natjerati instituciju na promjenu stava. I čini se da se to upravo događa ovih dana…

Vratio se optimizam

Najpopularnija kriptovaluta bitcoin na početku nove nedjelje skočila je osam posto i tako prekinula negativan niz dug pet dana. Vrijednost bitcoina kasno poslijepodne iznosila je 53,757 dolara. Ether and XRP, skočili su devet, odnosno petnaest posto.

Izvor: SEEbiz.eu