Kako je bivša nastavnica engleskog postala najbogatija žena u Rusiji?

Lider

Bivša nastavnica engleskog jezika Tatjana Bakaljčuk napravila je rusku verziju kompanije “Amazon” i 2021. godine postala najbogatija žena u Rusiji.

Tatjana je porijeklom iz Koreje (djevojačko prezime joj je Kim), a njen muž Vladislav radio je kao radiofizičar.

Tada u Rusiji i nije postojalo sadašnje onlajn tržište. Prije otvaranja prodavnice “Wildberries” odjeća se u Rusiji praktično nije ni prodavala na internetu.

Tatjana je na početku posla bila operater, dostavljač, administrator i vlasnik onlajn trgovine.

Mada su je poznanici nagovarali da odustane jer, navodno, niko neće kupovati ođeću na internetu, Tatjana je najprije ukinula obavezno plaćanje unaprijed i odredila istu maržu za svaki artikal. To je bilo dovoljno da se kompanija razvija sve brže.

Uskoro je, pored odjeće iz pomenutih kataloga, počela da nudi i vrhunske evropske brendove.

Bakaljčukova je najprije zaposlila mlađu sestru, a zatim i muževljevu koleginicu, ali je broj narudžbina brzo rastao, pa su ubrzo angažovani i drugi poznanici i rodbina.

Put do enormne zarade vodi zatim preko besplate dostave i punktova za preuzimanje robe sa kabinama za probu širom zemlje, što niko u Rusiji ranije nije radio.

Priča završava tako što je “Wildberries” počeo da raste brže od tržišta i 2015. ostvario je prihod od 29,5 milijardi rubalja, a 2019. godine 117 milijardi rubalja (~1,3 milijarde eura).

Tatjana je imala i sreće pošto je njen muž Vladislav Bakaljčuk bio iskusan preduzetnik. Njegova kompanija je i napravila stranicu internet trgovine “Wildberries”.

Kompanija “Wildberries” je krajem maja 2020. godine imala 53.000 stalnih i privremenih zaposlenih i otvorila prodajna mjesta u devet zemalja.

Tako je kapital firme Tatjane Bakaljčuk skočio za 1.200 odsto i dostigao 13 milijardi dolara.

I promet robe za izvoz “porastao” je za 89 odsto.

Pet artikala koje kompanija najviše izvozi iz Rusije su: medicinske maske, pastile bez šećera, puter od kikirikija, pelene za jednokratnu upotrebu, majice i knjiga “Istorija Rusije za djecu”.

Izvor: Blic