Tolerisanje inflacije dovešće do velikih ekonomskih posljedica

Svijet

Dalje zanemarivanje inflacije i štampanje novca bez pokrića gurnuće globalnu ekonomiju u veliku krizu, navodi se u najnovijem izvještaju ekonomista Deutsche Bank.

Ekonomisti upozoravaju da će štampanje novca bez presedana, koji se ubrizgava u ekonomiju dok se odbacuju strahovi od inflacije, dovesti do velikih ekonomskih posljedica, ako ne u bliskoj budućnosti onda 2023. godine i kasnije.

Izvještaj ukazuje na američki monetarni podsticaj koji je navodno uporediv sa onim viđenim oko Drugog svjetskog rata.

„Iako postoje mnoge značajne razlike između pandemije i Drugog svjetskog rata, primijetili smo da je godišnja inflacija iznosila 8,4 odsto, 14,6 odsto i 7,7 procenata u 1946, 1947. i 1948. nakon normalizacije ekonomije i nagomilane potražnje “, napominje Deutsche Bank.

Stručnjaci predviđaju strašne posljedice politike Federalnih rezervi koja podržava tolerisanje veće inflacije u korist punog oporavka ekonomije zemlje nakon krize usljed pandemije Covid-19 prenio je Sputnik pozivajući se na RT.

„Posljedica tolerisanja inflacije biće veći poremećaj ekonomske i finansijske aktivnosti nego što bi to bio slučaj u slučaju da FED konačno djeluje. Istovremeno, ovo bi moglo stvoriti značajnu recesiju i pokrenuti lanac finansijske krize širom svijeta, posebno na tržištima u razvoju“, dodaje se u izvještaju.

Prema analitičarima banke, zbog zanemarivanja inflacije globalne ekonomije „sjede na tempiranoj bombi“.