Siromašne zemlje bi mogle izgubiti 1,4 triliona dolara zbog kolapsa turizma

Svijet

Siromašne države bi ove godine mogle izgubiti 1,4 triliona dolara zbog kolapsa u turizmu, a uzrok toga jeste nejednaka distribucija vakcina protiv koronavirusa.

Pretpostavlja se da će globalna ekonomija ove godine ostati bez 2,4 triliona dolara zbog pandemijskog udara na turizam. U izvještaju Konferencije Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj (UNCTAD), koji je objavljen prošle sedmice, je navedeno da će ekonomske posljedice uticaja pandemije na turizam biti gore nego što se to očekivalo prije godinu dana.

U izvještaju je obrazloženo kako nejednaka distribucija vakcina utiče na svjetsku ekonomiju – kako uzrokuje gubitke u turizmu. Pretpostavlja se da će gubitak ove godine biti između 1,7 i 2,4 triliona dolara, a zbog ponovnih restriktivnih epidemioloških mjera u zemljama poput Francuske, Njemačke, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Izgledno je da će siromašne države izgubiti 1,4 triliona dolara zbog negativnih posljedica po turizam, objavila je Turistička organizacija UN-a. Gubitak globalne ekonomije zbog udara na ekonomiju bi tokom 2020. i 2021. mogao iznositi 4,8 triliona dolara. Od toga bi u siromašnim državama mogao biti 2,9 triliona dolara.

Pomenuti izvještaj UNCTAD-a sadrži i analizu gubitaka u industrijama koje se oslanjaju na turizam, ali je izostavljena analiza poticaja kojima se nastoje ublažiti negativne posljedice po ekonomiju. Istaknuto je da su upravo siromašne države pretrpjele najveće gubitke zbog negativnih procesa u turizmu. Naglašeno je da je još daleko završetak krize u turizmu te da je izgledno da će 2024. dostići nivo kakvu je imao 2019.

Predviđa se da će se u siromašnim zemljama broj turističkih posjeta smanjiti za 75 posto i to zbog malog broja vakcinisanih, dok će se u bogatijim državama, u kojima je veći broj vakcinisanih, broj turističkih posjeta smanjiti za 37 posto.

Upozoreno je da će države poput Turske, Ekvadora, Južnoafričke Republike, Maldiva i Svete Lucije biti najviše pogođene. U izvještaju je potcrtano da će turistički pad doprinijeti povećanju nezaposlenosti nekvalifikovanih radnika u cijelom svijetu za pet posto. Upitnim smatraju od 100 do 120 miliona radnih mjesta u turizmu, a uglavnom se to odnosi na mlade, žene i neformalne radnike, prenosi CNN.

Izvor: Klix.ba