Sicilijanski gradovi pred bankrotom zbog Etne

Svijet

Sicilijanski gradovi pred bankrotom zbog EtneBankar.me / 14h

Desetine sicilijanskih gradova suočene su sa bankrotom zbog troškova raščišćavanja vulkanskog pepela iz Etne, čije erupcije se redovno javljaju od februara ove godine.

Italijanska vlada je zbog toga opredijelila pet miliona eura za pomoć nekolicini najugroženijih naselja pri uklanjaju vulkanskog pepela, pošto se procjenjuje da sa svakom novom erupcijom troškovi mogu da dosegnu i do preko milion eura.

– Situacija je veoma ozbiljna. Ulice, trgovi, krovovi, balkoni, automobili – sve je prekriveno pepelom. Od marta je na naš grad palo oko 25.000 tona pepela. Ljudi koriste kišobrane da bi se zaštitili – rekao je za Gardijan Alfio Previtera, lokalni zvaničnik iz grada Đare.

Prema italijanskom zakonu, pepeo spada u kategoriju specijalnog otpada, što povećava troškove njegovog uklanjanja na oko 20 eura po kubnom metru, prenosi portal Kamatica.com.

– Da bi izborili sa ovom vanrednom situacijom, neki od gradova su ušli u velike dugove. Suočeni smo sa finansjskim kolapsom – upozorio je Previtera.

Kako bi se izbjeglo da gradovi bankrotiraju, prošle nedjelje je u senatu predložen zakon po kojem se pepeo više ne bi smatrao specijalnim otpadom.

– Zahvaljujući ovom zakonu biće znatno umanjeni troškovi uklanjanja. Ovaj zakon omogućava da, na primjer, pepeo može da se iskoristi u poljoprivredi kako bi se zemlja učinila plodnijom, ili u izgradnji kao neka vrsta materijala za cementiranje i popunjavanje. Međutim, problem i dalje postoji pošto Etna ne prestaje da eruptira – rekao je Silvio Graso, inženjer i šef civilne zaštite u gradu Đare.

– Sa svakom erupcijom, Etna izbaci od nekoliko desetina hiljada do 200.000 kubnih metara pepela. To predstavlja ozbiljan problem za opštine – kaže Boris Benke, vulkanolog na Nacionalnom institutu za geofiziku u Kataniji.

Od februara je Etna, koja se nalazi na 3.300 metara iznad nivoa mora, eruptirala izbacujući slapove lave visoke čak 2.000 metara. Vulkanolozi sa Nacionalnog instituta za geofiziku u Kataniji koji izučavaju pepeo Etne kažu da je on potekao od takozvane “primitivne magme”, koja dolazi iz utrobe planine i sa sobom nosi veće količine gasa, čime se objašnjavaju neuobičajeno visoke erupcije.