MMF odobrio najveću tranšu ikada iz svojih rezervi

Svijet

Bord guvernera Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je najveću alokaciju Specijalnih prava vučenja (SDR) ikada iz svojih rezervi, u iznosu od 650 milijardi dolara, a odluka stupa na snagu 23. avgusta.

Zemlje članice MMF-a imaće na raspolaganju Specijalna prava vučenja – valutu Fonda razmenjivu za dolare, eure, jene, funte i juane – srazmerno njihovoj postojećoj kvoti učešća u Fondu, prenosi Rojters.

Odluka o odobrenju SDR-a za svih 190 država članica MMF-a bila je dugo očekivana.

– Dodela SDR-a će koristiti svim članicama, riješiće dugoročne globalne potrebe za rezervama, ojačaće povjerenje i poduprijeti otpornost i stabilnost globalne ekonomije – navela je generalna direktorka MMF-a Kristalina Georgieva u saopštenju.

Istakla je da će SDR naročito pomoći najugroženijim zemljama članicama koje se bore sa posljedicama krize izazvane virusom kovid-19, i dodala da će oko 275 milijardi dolara SDR-a otići tržištima u usponu i zemljama sa niskim prihodima.

Georgieva je poručila da će MMF nastaviti aktivno da sarađuje sa članicama kako bi utvrdio izvodljive opcije da bogate zemlje svoj dio SDR-a kanališu ka siromašnijim državama kojima je pomoć potrebnija.

Jedna od glavnih opcija je da bogatije zemlje svojim iznosom SDR-a podrže postojeći MMF-ov Trust za smanjenje siromaštva i rast zemalja s niskim prihodima, rekla je ona.

MMF je posljednji put intervenisao putem dodele SDR-ova iz svojih rezervi 2009. godine, kada su zemlje članice dobile 250 milijardi dolara kako bi ublažile posljedice globalne finansijske krize.

Da bi mogle da troše SDR, zemlje moraju da ih zamijene za neku od pomenutih osnovnih valuta, što znači da treba da potraže državu-partnera koja je voljna za razmjenu.

(Telegraf Biznis)