Odlični poslovni rezultati tehnoloških kompanija

Finansije

Tri globalna tehnološka giganta, Apple, Microsoft i Alphabet, prijavila su ukupno oko 57 milijardi dolara dobiti u rekordnom kvartalu, iskoristivši oporavak potrošnje domaćinstva i poslovnog sektora.

Ipak, tržišta su reagovala hladno. Djelimično zato što su ulagači sumnjičavi da spomenute kompanije mogu nastaviti bilježiti dvocifreni rast i u sljedećim tromjesečjima, piše Bloomberg.

Najveće svjetske tehnološke kompanije rastu velikom brzinom. Njihove su tržišne vrijednosti ove godine naglo porasle, jer su se svjetske privrede oporavile od najnižih pandemijskih nivoa. Apple i Microsoft dostigli su dva biliona američkih dolara tržišne vrijednosti, što je stvorilo pritisak da se održi tempo.

“Sve tri kompanije, Apple, Microsoft, Google, posluju fenomenalno. Izgledaju stvarno dobro. Savršeno su vođene i njihovi se kupci masovno vraćaju”, rekao je u intervjuu za Bloomberg TV Jeremy Bryan, menadžer u Gradient Investmentsu.

Iako sve tri kompanije ambiciozno gledaju na budućnost, optimizam ulagača ublažavali su znakovi da je prošlogodišnji zamah možda u opadanju. Microsoft je prvi izašao u javnost u utorak, izvještavajući o prodaji koja je premašila očekivanja analitičara već deseto tromjesečje zaredom.

“Potrošnja u tehnološkom sektoru je velika, što bi moglo dovesti do dvocifrenog rasta u fiskalnoj 2022. godini. Međutim, kompanija će teško nadmašiti ove brojke sljedeće godine, pogotovo kad poređenja postanu uravnotežena”, rekao je Anurag Rana, analitičar Bloomberg Intelligencea.

Dionice su u produženom trgovanju pale za čak 3,4 posto, uglavnom zbog zabrinutosti oko rasta poslovanja u oblaku, no potom je Microsoft dao optimističnu prognozu koja je smirila tržište i dionice su se oporavile.

Apple je objavio porast prihoda za 36 posto, podstaknut 50-postotnim skokom prodaje iPhonea, centralnog proizvoda kompanije. Ali, Appleov će hardver biti ograničen nedostatkom nekih čipova, a unosan posao s uslugama vraća se nižoj stopi rasta, naglasio je glavni finansijski direktor Luca Maestri na konferencijskom pozivu s analitičarima.

Izvor: Index.hr