Njemačka vlada planira prodaju svog udjela u Lufthansi

Akvizicije

Njemačka vlada planira da proda oko četvrtinu svog 20-procentnog udjela u Lufthansi narednih sedmica, saopštila je danas njemačka finansijska agencija, pozivajući se na pozitivna poslovna kretanja te aviokompanije.

Akcije Lufthanse su na tu vijest pale za čak 4,9 posto na 8,81 euro na jutrošnjem trgovanju, izvještava Reuters.

Država je vlasnički udio od 20 posto stekla za 300 miliona eura u okviru spasilačke pomoći njemačkom avioprevozniku, kojeg je, kao i cijeli vazduhoplovni sektor u svijetu, pogodila kriza korona virusa.

Lufthansa je dobila paket finansijske podrške od devet milijardi eura iz njemačkog Fonda za stabilizaciju privrede (WSF), osnovanog za pomoć kompanijama da prebrode posljedice pandemije.

Iz WSF-a su rekli da će prije kraja 2023. godine prodati cijeli svoj udio u Lufthansi, koji trenutno vrijedi više od jedne milijarde eura.

Lufthansa planira da emituje nove akcije, vjerovatno prije parlamentarnih izbora 26. septembra, što bi joj omogućilo da vrati novac iz paketa spasilačke pomoći poreskim obveznicima.

Akcionari su odobrili potencijalno povećanje kapitala kompanije u iznosu do 5,5 milijardi eura, prenosi agencija Tanjug.

Izvor: BiznisInfo.ba