Prodaja automobila u svijetu pala 6,3 odsto u julu

Automobil

Prodaja novih lakih vozila širom svijeta opala je za 6,3 odsto tokom jula u odnosu na isti mjesec 2020. godine, prema podacima kompanije LMC Automotive, provajdera globalnih procjena za automobilsku industriju, sa sjedištem u Mičigenu.

Prema izvještaju, u julu je na globalnom nivou prodato oko 6,46 miliona automobila, što predstavlja pad od preko šest odsto u poređenju s julom 2020. godine, kada je prema pokazateljima ove konsultantske kuće bilo prodato skoro 6,89 miliona jedinica.

Nasuprot tome, u prvih šest mjeseci 2021. godine, prodaja novih lakih vozila u svijetu je zabilježila snažan rast od 22 procenta međugodišnje, prenosi Russia Today.

„Nestašica poluprovodnika ukočila je oporavak prodaje vozila u Evropi nakon ublažavanja mjera zaključavanja, dok je na američke zalihe manjak poluprovodnika uticao kroz skok prosječne cijene“, ističe se u izvještaju.

Stručnjaci kažu da bi rast broja zaraženih delta sojem korona virusa mogao da pogorša buduću prodaju u nekim dijelovima Azije. Kina je ostala svjetski lider po prodaji novih automobila sa oko 1,84 miliona jedinica u julu, iako je taj broj za gotovo 10 procenata manji nego u istom mjesecu lani.

SAD su pale na drugo mjesto, pri čemu je tamošnja prodaja novih automobila zabilježila međugodišnji rast od 3,2 procenta na skoro 1,27 miliona jedinica. Prema izveštaju LMC Automotive, nizak nivo zaliha je i u julu uticao na američko tržište novih vozila, prenosi Biznis.rs.

„Većina globalnih brendova je pretrpjela pad u odnosu na prošlu godinu usljed problema sa snabdijevanjem proisteklim zbog globalnog nedostatka čipova, dok su kineski brendovi, poput GAC Motors, Great Wall i Changan Automobile, nastavili da bilježe dobre rezultate“, izvijestili su analitičari.

U izvještaju se procjenjuje da će ubrzano širenje delta soja virusa Covid-19 u Kini i pooštravanje mjera ograničenja predstavljati rizik za ekonomsku aktivnost i prodaju novih vozila.