Ruska ekonomija se vratila na nivo iz 2019. godine, inflacija glavna prijetnja

Svijet

Ruska ekonomija se približila nivou na kojem je bila prije pandemije korona virusa, izjavio je predsjednik Ruske federacije Vladimir Putin. „Ruska ekonomija se, uz par izuzetaka na koje stručnjaci treba da obrate pažnju, generalno vratila na nivo prije krize“, rekao je Putin, prenosi Russia Today.

Predsjednik ruske države je, međutim, primijetio da inflacija u zemlji trenutno iznosi 6,5 odsto, što premašuje ciljani nivo od 4,0 procenta, ali je dodao da nadležne vlasti preduzimaju „adekvatne“ mjere za vraćanje inflacije u predviđene okvire.

„Vlada i centralna banka preduzimaju sve potrebne korake za smanjenje inflatornih parametara. Dat im je zadatak da vrate kretanje inflacije u okvir koji bi odgovarao nivou i planovima razvoja naše ekonomije i socijalne sfere“, rekao je Putin.

Takođe je izrazio uvjerenje da je borba protiv pandemije najbolji način da se ekonomija zemlje vrati na pretkrizni nivo, što se može postići vakcinacijom. „Naravno, takozvana zatvaranja, odnosno obustave aktivnosti preduzeća, nanijela su veliku štetu ekonomiji i stvarnim prihodima građana. S tim u vezi, moramo učiniti sve da prevaziđemo pandemiju. A, najbolji alat u ovoj borbi je vakcinacija”, naglasio je on.