Cijena barela nafte iznad 76 dolara

Akcije

Cijene nafte na međunarodnim tržištima zadržale su se u četvrtak iznad 76 dolara za barel zahvaljujući intenzivnijom tražnjom za gorivima i padom zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama zbog spore obnove proizvodnje nakon dvaju uragana.

Barelom se na londonskoj berzi trgovalo po cijeni koja je bila 28 centi viša u odnosu na prethodno zatvaranje, od 76,47 dolara. U Njujorku je barel poskupio 43 centa i njime se trgovalo po cijeni od 72,66 dolara.

Tržišta je podržao podatak vlade u Vašingtonu da su zalihe sirove nafte u prošloj sedmici pale na najniži nivo u tri godine, zbog oporavka aktivnosti prerade na američkoj obali Meksičkog zaliva nakon dva uragana.

Zalihe nafte manje su za 3,5 miliona barela i sada iznose 414 miliona barela.

Dok se rad rafinerija normalizuje, proizvodnja još nije u potpunosti obnovljena, iako je uragan Ida opustošio regiju prošlog mjeseca.

“Cijene nafte nastavljaju da rastu zbog ograničenja snabdijevanja iz Meksičkog zaliva, što se ogleda u izvještaju o velikom padu zaliha sirove nafte u prošloj sedmici”, rekla je Luiz Dikson iz kompanije Rystad Energy.

Rast cijena podstiču i problemi pojedinih zemalja iz Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika (OPEC+) s povećanjem proizvodnje nakon godina nedovoljnih ulaganja i odlaganja radova na održavanju zbog pandemije koronavirusa.

Irački ministar nafte saopštio je u srijedu da OPEC+ nastoji da održi cijenu barela sirove nafte blizu 70 dolara, dok se globalna ekonomija oporavlja. Sastanak OPEC-a zakazan je za 4. oktobar.

Ulagače na berzama ohrabrila je najava Federalnih rezervi da će uskoro početi da smanjuje vrijednost mjesečnog programa kupovine obveznica i priprema teren za podizanje kamatnih stopa u narednoj godini. Međutim, Fed je naglasio da će, ukoliko se za tim ukaže potreba, ostaviti dovoljno prostora za usporavanje tog procesa.

Tražnja za energentima oporavlja se nakon ublaženih zabrana putovanja, što se ogleda u rastu stope iskorišćenosti rafinerijskih kapaciteta na istočnoj obali SAD na 93 odsto, što je najviše od maja 2019. godine, pokazali su zvanični podaci.

Na zvaničnoj stranici OPEC-a objavljeno je da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica iznosila 74,46 dolara, odnosno da je uvećana 78 centi u odnosu na cijenu koju je dostigla pred zatvaranje tržišta u utorak.

Izvor: PA/Reuters