Direktori najvećih kompanija na svijetu koji prodaju dionice svojih firmi

Tržište

Kad direktori velikih kompanija prodaju svoje dionice, investitori ne mogu da ne primijete. Uostalom, ove odluke imaju direktan uticaj na lične finansije direktora kompanija, što može puno da kaže pogledu budućeg smjera kompanija koje vode.

S obzirom na to da su dionice Big Tech -a jedne od najpopularnijih na berzi, samim tim i kada direktori prodaju akcije kompanija u kojima su direktori ili osnovači, to ima velikog odjeka na berzi i među ulagačima.

U tabeli i grafici ispod možemo da vidimo ko je i koliko prodavao akcije kompanija.

CEODIONICEPRODATE AKCIJE U 2021.VRIJEDNOST AKCIJA ($M)
Jeff BezosAmazon (AMZN)2 milliona$6,600
Mark ZuckerbergFacebook (FB)7.1 milliona$2,200
Satya NadellaMicrosoft (MSFT)278,694$65
Sundar PichaiGoogle (GOOGL)27,000$62
Tim CookApple (AAPL)0$0

TOP 3

Jeff Bezos

Tokom prve polovine 2021. godine Jeff Bezos prodao je 2 milioina dionica Amazona vrijednih 6,6 milijardi dolara.

Prodaja akcija diverzifikovana je u 15 različitih transakcija, što predstavlja prosječno 440 miliona dolara po transakciji. Sveukupno, ovo ga svrstava na prvo mjesto po prodaji akcija sopstvene firme.

Mark Zuckerberg

Na drugom mjestu je Mark Zuckerberg. U prvoj polovini 2021. godine na isto je tržište iskrcao 7,1 miliona dionica Facebooka, vrijednih 2,2 milijarde dolara. Ono što ove transakcije čini zanimljivima je velika količina i vrijeme prodaje jer je dnevno prodavao 12 milijuna dolara vrijedne akcije.

Zuckerbergova rekordna godina je 2018. u kojoj je prodao akcije vrijedne 5 miliona dolara, ali više od 90% njegog bogatstva i dalje ostaje u kompaniji.

Satya Nadella

Slijedi Satya Nadella prodao je 278.694 dionica Microsofta, vrijedne 234 miliona dolara. Unatoč tome, izvršni direktor Microsofta i dalje posjeduje 1,6 miliona dionica, najviše od svih CEO-a.