Da li je milion dolara dovoljno za “odlazak u penziju” u Americi?

Living

Da li je ušteda od milion dolara dovoljna da bi vam u Americi obezbijedila mirnu penziju? Zavisi od mjesta gdje živite budući da se prosječni troškovi života razlikuju od države do države.

Infografika koja je napravljena na osnovu podataka koje je prikupila GOBankingRates.com, prikazuje koliko godina će trajati milion dolara štednje u 50 najvećih američkih gradova.

Možda nije iznenađujuće što se San Francisco našao kao najskuplji grad na listi. Penziona štednja od milion dolara traje otprilike osam godina u San Franciscu. Važan faktor kada je ovaj grad u pitanju su troškovi stanovanja. Prema Sperlings Best Places, stanovanje u San Franciscu je gotovo 6 puta skuplje od nacionalnog prosjeka i 3,6 puta skuplje nego u državi Kaliforniji.

Sa druge strane, milion dolara u u penziji trajalo bi 45,3 godine u Memphisu. To je otprilike 37 godina duže nego što bi trajalo u San Franciscu. U Memphisu su troškovi stanovanja oko 2,7 puta manji od nacionalnog prosjeka, a ostali troškovi poput namirnica, zdravstva i režija takođe su znatno ispod nacionalnog prosjeka.

Izvor: VisialCapitalist.com