Federalne rezerve još uvijek bez jasnog stava o digitalnom dolaru

Banke

Federalne rezerve SAD-a objavile su svoju dugotrajnu studiju o kriptovaluti centralne banke, ali nisu zauzele stav o tome da li bi trebalo da se bave tom tehnologijom ili ne. Rad je umjesto toga istraživao potencijalne prednosti i zamke digitalnih valuta i tražio komentare javnosti.

Agencija je upozorila da postojeće kriptovalute imaju tendenciju da budu veoma nestabilne, troše mnogo energije i često imaju značajna ograničenja transakcija. Format koji podržava centralna banka mogao bi da prevaziđe neke od tih problema, čineći finansije inkluzivnijim i obezbjeđujući siguran i pouzdan novac. Digitalni novac bi na taj način mogao zaštiti ulogu američkog dolara na svjetskoj sceni.

Međutim, vlada je takođe upozorila da će zvanična digitalna gotovina morati da uzme u obzir moguće promjene u finansijskom svijetu. Takođe bi trebalo da održava privatnost i da bude otporan. Agencija je istakla da je njen izvještaj prvi korak u raspravi o mogućnosti kriptovalute centralne banke i da će dati javnosti rok do 20. maja 2022. da ponudi povratne informacije i odgovori na pitanja. Za sada, agencija će ostati neutralna i radiće na digitalnoj valuti samo ako dugoročna istraživanja podrže koncept.