Najveća inflacija u SAD u posljednjih 40 godina

Svijet

Rast potrošačkih cena u SAD iznosio je 7,5 posto na godišnjem nivou u januaru 2022, objavilo je Ministarstvo rada.

Međugodišnja stopa inflacije je znatno nadmašila 7,2 procenta, koliko je predviđala kompanija Dow Jones, i najviša je od februara 1982, izvještava CNBC.

Bazna inflacija, iz koje su isključene volatine cijene energije i hrane, porasla je 6,0 odsto u januaru u odnosu na očekivanih 5,9 procenata, i takođe bilježi najviši nivo od avgusta 1982. godine.

Rast opšte i bazne inflacije na mjesečnom nivou iznosio je u januaru 0,6 posto, što je iznad prognoza od 0,4 procenta za oba pokazatelja.

Akcije na berzi su pale nakon izvještaja Ministarstva rada, pri čemu su najpogođenije dionice tehnoloških kompanija. Prinosi na američke državne obveznice su istovremeno naglo skočili i na referentne desetogodišnje trezorske hartije dostižu 2,0 odsto, najviši nivo od avgusta 2019.

Očekivanja na berzi da će Federalne rezerve (FED) podići ključnu kamatu za 0,5 procentnih poena u martu porasla su na 44,3 odsto u poređenju sa 25 odsto, koliko su iznosila neposredno prije objave podataka o inflaciji.

Brojke o inflaciji znače da se američka ekonomija nalazi na raskrsnici, budući da se predviđa da će brzi tempo rasta iz 2021. usporiti ove godine kako budu nestajali efekti fiskalnih i monetarnih podsticaja.

Veće podizanje FED-ove kamate, s ciljem zauzdavanja inflacije, moglo bi da učini problematičnim ekonomski rast, za koji se, uprkos svemu, očekuje da će ostati iznad višegodišnjeg prosjeka.

U procentualnom iznosu, u januaru su u SAD najviše porasle cijene mazuta, 9,5 odsto mjesečno i čak 46,5 procenata na godišnjem nivou. Ukupne posmatrano, cijene energenata su povećane za 0,9 odsto u odnosu na prethodni mjesec i 27 odsto na godišnjem nivou.

Cijene vozila, koje su od proljeća 2021. godine među faktorima koji najviše doprinose rastu inflacije, ostale su u januaru na nepromijenjenom nivou za nove automobile dok su za polovnjake i kamione porasle za 1,5 procenata. U odnosu na januar prošle godine, nova vozila su poskupjela 12,2 odsto, a polovna za 40,5 procenata.

Troškovi stanovanja, koji imaju udio od oko jedne trećine u ukupnim potrošačkim cijenama, povećani su za 0,3 odsto u odnosu na decembar, što je najmanji porast od avgusta 2021. Ipak, cijene u ovoj kategoriji bilježe rast od 4,4 procenta u proteklih 12 mjeseci.

Cijene hrane u SAD su na mjesečnom nivou skočile 0,9 odsto prošlog mjeseca, a na godišnjem su porasle 7,0 odsto.

Negativan uticaj eksplozije inflacije na prihode domaćinstava ublažen je značajnim povećanjem zarada radnika, pri čemu su plate u januaru na mjesečnom nivou porasle 0,7 procenata, navodi CNBC, a prenosi Tanjug.