Lufthansa ove zime 18.000 puta letjela praznim avionima

COMPANY

Brussels Airlines je ove zime obavio 3000 letova bez putnika kako bi izbjegao gubitak slotova za polijetanje i slijetanje.

Matična kompanija avioprevoznika, Lufthansa Group, potvrdila je da je 18.000 letova bilo praznih, uključujući 3.000 Brussels Airlinesa, prenosi The Bulletin.

Pravila EU-a zahtijevaju da avio prevoznici obavljaju određeni procenat redovnih letova kako bi zadržali svoja mjesta na glavnim aerodromima.

Prema ovim propisima “iskoristi ili izgubi”, prije pandemije, prevoznici su morali iskoristiti najmanje 80 posto svojih predviđenih slotova za polijetanje i slijetanje.

Ovo je revidirano na 50 posto jer je zbog koronavirusa putovanja postajala sve teža – ali avio kompanije se još uvijek bore da postignu taj cilj.

Kao rezultat najnovijih podataka Lufthansa grupe, belgijska savezna vlada poslala je pismo Evropskoj komisiji, pozivajući na promjenu pravila o održavanju slotova.

Lufthansa Group, koja osim Brussels Airlinesa posjeduje kompanije Lufthansu, Swiss International Airlines, Austrian Airlines i Eurowings, već je ukinula 33.000 letova u januaru i februaru.

Iako je kompanija u jesen doživjela porast broja rezervacija, to je ponovno palo početkom 2022., a mnoge zemlje su pooštrile zahtjeve za ulazak nakon najnovije varijante koronavirusa.

Izvršni direktor Lufthansa Grupe Carsten Spohr izjavio je za AFAR: “U jesen smo još uvijek bili prijatno iznenađeni koliko je dobro naše poslovanje krenulo. Ali od sredine januara do februara, zapravo vidimo nagli pad broja rezervacija.”

Ukupan broj otkazivanja u narednim mjesecima predstavlja 10 posto prethodnog rasporeda.

Ryanair je takođe smanjio raspored u januaru za 33 posto zbog pada rezervacija nakon širenja Omicrona varijante virusa.