Xiaomi nadmašio procjene u porastu prihoda

Finansije

Kineski brend Xiaomi je u utorak prijavio rast prihoda 21,4 odsto veći nego što je prvobitno očekivano u četvrtom kvartalu 2021.

Prihod je porastao na 85,58 milijardi juana (13,45 milijardi dolara) u kvartalu završenom 31. decembra 2021. godine.

Kompanija je zabilježila rast od 15 milijardi juana u odnosu na 70,46 milijardi u prethodnom periodu, čak su i prevažiđena očekivanja analitičara čije su procjene za posljednji kvartal bile 81,80 milijardi kineskih juana. (1 američki dolar = 6,36 juana)

U svom saopštenju kompanija je navela da su isporuke pametnih telefona porasle za skoro 5 odsto na 44,1 miliona uređaja u poslednjem kvartalu.

Neto prihodi su, kako javlja Rojters, porasli za skoro 40 odsto na 4,47 milijardi, što je takođe više od prvobitnih projekcija analitičara.

Kao i mnoge kompanije, Xiaomi se tokom pandemije borio sa problemima u lancu snabdijevanja u posljednje dvije godine, što je omelo širenje i prihode kompanije.

Uprkos tome, prodaja Xiaomi telefona je nakratko nadmašila čak i prodaju iPhone-a prošle godine. Međutim, Apple je i dalje najveći svjetski prodavac pametnih telefona, a slijede ga Samsung, Xiaomi, Oppo i Vivo i drugi.