ECB zaoštrava uslove za kredite

Banke

Evropska centralna banka (ECB) objavila je da će bankama zaoštriti uslove za jeftine kredite postepenim ukidanjem blagih propisa o kolateralima u vrijeme pandemije. Najava signalizira novi korak u smjeru ukidanja vanrednih mjera podrške koja je centralna monetarna vlast u području primjene zajedničke valute uvela kako bi ublažila ekonomske posljedice pandemije, javlja Rojters.

Krajem marta ECB će ukinuti krizni pandemijski program kupovine obveznica, vrijedan 1.850 milijardi eura, a nagoviješteno je i moguće ubrzano gašenje redovnog programa kupovina, koji su oformili kako bi poduprli ekonomiju i podstakli inflaciju nakon dužničke krize.

U drugom tromjesečju planiraju da intenziviraju kupovinu u sklopu APP-a u odnosu na prva tri mjeseca i u aprilu će kupiti obveznice u vrijednosti 40 milijardi eura, smanjiti vrijednost programa na 30 milijardi u maju i na 20 milijardi u junu, stoji u saopštenju ECB, prenosi Index.hr.

Dosadašnji plan predviđao je kupovinu dužničkih papira za 40 milijardi eura mjesečno kroz cio drugi kvartal, te za 30 milijardi mjesečno tokom trećeg kvartala i za po 20 milijardi eura mjesečno od oktobra.

Najavili su da će u fazama ukidati mjere kojima su komercijalnim bankama olakšali zaduživanje, pa i u vrijeme velikih tržišnih previranja u proljeće 2020., mobilizacijom dodatnog kolaterala u vrijednosti 240 milijardi eura. Od jula tako više neće kao kolateral prihvatati obveznice koje su u pandemiji izgubile investicijski rejting i značajnije će umanjivati vrijednost imovine koju banke nude kao kolateral za kredit.

Signalizirali su ipak da će nastaviti podupirati najslabije članice eurozone budući da će bankama i dalje dopuštati da kao kolateral koriste grčke državne obveznice, uprkos neinvesticionom kreditnom rejtingu.

Dodali su i da bi i u budućnosti mogli ignorisati kreditne rejtinge, što uliva nadu zemljama s nižim rejtinzima kao što su Kipar, Portugal i Italija, primjećuje Rojters.

“Upravni odbor ECB-a zadržava pravo da i u budućnosti, bude li opravdano, zanemari rejtinge koje agencije dodjeljuju”, saopšteno je iz ECB, dodavši da time želi da izbjegne “mehaničko” oslanjanje na njihove ocjene.

Cijeli proces trebao bi da se završi u decembru 2024., kada se otplati poslednja tranša najnovijeg kruga povoljnih dugoročnih kredita kojima je ECB preko komercijalnih banaka nastojala da podupire ekonomiju u pandemiji.