Gdje je najbolje, a gdje najgore biti ako započne svjetski rat

Living

Iako se svi nadamo kako ćemo taj scenario izbjeći, baš kao što smo ga izbjegli u hladnom ratu, dio stanovništva u strahu je zbog potencijalnog svjetskog rata

Rat u Ukrajini i spominjanje nuklearnog oružja kod dijela je naroda, ali i stručnjaka, izazvala bojazan od trećeg svjetskog rata, piše 24 sata. Taj scenario smo nekoliko puta izbjegli tokom hladnog rata i nadamo se da će tako ostati zauvijek, ali to nije nešto u što možemo biti apsolutno sigurni.

Uostalom, previše je tu različitih polja interesa i ne baš stabilnih osoba koji imaju, ili će uskoro imati, oružje za masovno uništenje. Kod većine stručnjaka koji su se bavili istorijom sukoba, najizgledniji ‘kandidati’ za početak 3. svjetskog rata bila bi dva bloka. S jedne strane SAD, EU i NATO savez, a s druge strane Rusija, te potencijalno Sj. Koreja i Kina.

U principu, zbog razornog djelovanja nuklearnog oružja i radijacije koja dolazi kao posljedica, većinu navedenih država, iako su ogromne, odmah u startu možemo otpisati.

Na većini ljestvica u slučaju 3. svjetskog rata, pa tako i onoj britanskog Expressa, prvo mjesto po sigurnosti zauzima Novi Zeland. Lokacija je idealna i udaljena od većine zbivanja, država je samodostatna, pa je upravo zato i popularna kod milijardera koji u zadnje vrijeme mahnito tamo kupuju nekretnine.

U zavisnosti od medija i sagovornika, u najsigurnije države svijeta u slučaju novog velikog sukoba svakako ulaze još Danska, Čile, Australija, Butan, Fidži, Island, Švajcarska, Kanada i nekolicina ostrvskih država u Okeaniji. Danska je tu jer njoj ‘pripada’ Grenland, koji je uz Antarktiku među najmanje naseljenim dijelovima naše planete. Iako je hladnoća veliki problem, kao i potencijalno osvajanje obalnih dijelova ostrva, stručnjaci su složni da bi sjeverna obala i unutrašnjost bile sigurne za život. Slično objašnjenje stručnjaci nude i u slučaju Islanda.

Švajcarska je država oko koje se ‘lome koplja’. Njena istorija neutralnosti, bogatstvo i brojni bunkeri glavni su aduti pobornika Švajcarske kao sigurne zone, no druga strana ih upozorava da bi nuklearni rat, ma gdje se on vodio, na kraju došao i do ove bogate države. Među većim problemima bilo bi nastaviti opskrbu hranom.

Mali Butan, država koju ne zanimaju pretjerano diplomatski odnosi s ostatkom svijeta, i koja je uvijek na vrhu popisu ‘najsretnijih država’, za neke je idealno rješenje u slučaju 3. svjetskog rata. Iako je blizu velikih sila Indije i Kine, nije zavisna od njih, a stanovnici su pomalo navikli na izolaciju.

Za Kanadu i Australiju važi otprilike isto. Iako po veličini teritorija zauzimaju 2. i 6. mjesto, po broju stanovnika su ‘tek’ 39. i 55.na ljestvici. Stručnjaci koji su razmatrali potencijalni 3. svjetski rat tvrde kako bi unutrašnjost ovih država, čisto zbog veličine teritorije, pružila sigurno utočište svima koji ga tamo potraže. Kanadi je veliki problem i što joj velika većina stanovništva živi uz granicu sa SAD-om, gdje su im i svi veći gradovi,…

Čile kao adute ima zaštitu Anda, obilje hrane i vode, a jug zemlje pružio bi ‘sigurnu luku’ za njegove stanovnike. Fidži, Tuvalu i Nauru takođe su među ‘boljim’ zemljama za ‘zapeti’. Ove ostrvske oaze daleko su od centralnih zbivanja, nije da na njima ima nekih minerala ili sredstava koje su zanimljive velikim silama, pa ako vam ne smetaju vrućine i riba svaki dan, onda je jedna od ove tri države idealna za vas.

Najgore države u kojima možete biti u slučaju novog svjetskog sukoba su, Sjeverna Koreja, Afganistan, Haiti, Irak, Sirija, Južni Sudan i Jemen. Većina ovih zemalja ili je tek izašla, ili u njoj još traju unutrašnji sukobi, odreda sve spadaju među najnesigurnije i najsiromašnije zemlje svijeta, a korupcija u njima cvjeta. Građani bi vjerovatno bili prepušteni samima sebi, a kako i danas, bez da je u toku 3. svjetski rat, stanovnici nemaju dovoljno hrane, vode i lijekova, teško je zamisliti da bi se situacija onda naglo poboljšala.

Što se tiče Balkana, prenose 24 sata, ovo područje upada negdje u sredinu po sigurnosti. Položaj između dvije glavne sile (ako rata bude i to budu SAD i Rusija) i nije najsretniji, a prva dva svjetska rata nanijela su velike gubitke u ljudstvu na ovom području.