Rusija postala drugi najveći dobavljač nafte za Indiju

Svijet

Rusija je pretekla Saudijsku Arabiju i postala drugi najveći dobavljač nafte u Indiji nakon Iraka, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako navodi “The Times of India”, Indija je u maju kupila oko 25 miliona barela ruske nafte, što je više od 16 posto ukupnog uvoza nafte.

Udio sirove nafte ruskog porijekla koju je Indija kupila u ukupnom uvozu morem u prvom kvartalu 2021. i 2022. godine bio je ispod jedan posto, u aprilu je prvi put dostigao pet posto.

Irak je zadržao poziciju najvećeg dobavljača nafte u Indiji prošlog mjeseca, a Saudijska Arabija je treća, iza Rusije.

Indija, treći najveći svjetski uvoznik nafte, zagovara kupovinu sirove nafte od Rusije od početka rata između Rusije i Ukrajine.

Ministarstvo nafte je prošlog mjeseca objavilo da je energija uvezena iz Rusije neznatna u odnosu na ukupnu potrošnju Indije.

Indija kupuje rusku naftu uz popust od blizu 30 dolara po barelu.

Preko 4.390 civila je ubijeno u Ukrajini, uključujući najmanje 1.075 žena i 100 djevojčica, dok je preko 14 miliona ljudi bilo prisiljeno napustiti svoje domove otkako je Rusija 24. februara počela rat protiv svog susjeda, pokazuju podaci Ujedinjenih naroda.

Kina prestigla Njemačku u uvozu ruskih energenata

Kina je prestigla Njemačku i postala najveći kupac energenata iz Rusije od početka ruske invazije na Ukrajinu, saopštila je nezavisna grupa Centar za istraživanje energije i čistog vazduha.
Centar je naveo da je Rusija od 24. februara, kada je napala Ukrajinu, imala prihod od oko 93 milijarde eura od prodaje nafte, prirodnog gasa i uglja.

Oko 61 posto fosilnih goriva, u vrijednosti oko 57 milijardi eura, izvezeno je u Evropsku uniju u prvih 100 dana rata u Ukrajini, navela je grupa sa sjedištem u Helsinkiju.

Izvoz ruskih fosilnih goriva u Njemačku bio je vrijedan 12,1 milijardu eura, u Italiju i Holandiju po 7,8 milijardi, a u Poljsku 4,4 milijarde eura, dodao je Centar.

Njemačka, koja je u prva dva mjeseca rata bila najveći uvoznik ruskih fosilnih goriva, pala je na drugo mjesto iza Kine, koja je od Moskve kupila energente u vrijednosti od oko 12,6 milijardi eura.

Promjena na vrhu liste odražava rastući značaj Kine i drugih neevropskih ekonomija za ruski izvoz energije, koji obezbjeđuje oko 40 posto budžeta Rusije, navodi grupa.

Podaci Centra pokazuju da Njemačka ostaje u velikoj mjeri zavisna od ruskih energenata, naročito od prirodnog gasa. Uvoz u maju je opao osam posto u poređenju sa prethodna dva mjeseca, što se poklopilo sa dolaskom toplijeg vremena.

Evropska unija je u maju smanjila uvoz energenata iz Rusije za više od 100 miliona eura dnevno. Najveće smanjenje je načinila Poljska, koja je ranije bila veliki kupac ruske nafte i gasa, prenijela je agencija Beta.