Žestok udarac dolaru: Nova valuta za rusku naftu

Svijet

Rusija traži nekim indijskim kupcima da joj plate naftu u dirhamima, valuti Ujedinjenih Arapskih Emirata, rekla su tri izvora za Reuters i pokazala dokument. Moskva se udaljava od američkog dolara kako bi se izolovala od učinaka zapadnih sankcija.

Rusija je pogođena nizom sankcija Sjedinjenih Država i njihovih saveznika zbog invazije na Ukrajinu krajem februara.

Faktura u koju je Reuters imao uvid pokazuje da je račun za isporuku nafte jednoj rafineriji obračunat u dolarima, dok se plaćanje traži u dirhamima.

Ruska naftna kompanija Rosneft gura sirovu naftu preko trgovačkih firmi, uključujući Everest Energy i Coral Energy, u Indiju, sada drugog najvećeg kupca ruske nafte nakon Kine.

Ruska nafta po niskim cijenama

Zapadne sankcije potaknule su mnoge uvoznike nafte da izbjegavaju Moskvu, gurajući cijene ruske sirove nafte na rekordne popuste u odnosu na druge vrste.

To je indijskim rafinerijama, koje su rijetko kupovale rusku naftu zbog visokih troškova prevoza, pružilo priliku da ugrabe izvoz uz velike popuste.

Moskva je drugi mjesec zaredom u junu zamijenila Saudijsku Arabiju kao drugi najveći dobavljač nafte Indiji nakon Iraka.

Najmanje dvije indijske rafinerije već su podmirile neka plaćanja u dirhamima, rekli su izvori, dodajući da će ih više izvršiti plaćanja u sljedećim danima.

Faktura je pokazala da se plaćanja moraju izvršiti Gazprombank preko Mashreq Bank, njene korespondentne banke u Dubaiju.

Ujedinjeni Arapski Emirati, nastojeći zadržati neutralnu poziciju, nisu uveli sankcije Moskvi, a isplate bi mogle dodatno frustrirati neke na Zapadu, koji privatno kažu da je pozicija UAE neodrživa i da se svrstavaju na stranu Rusije.

Trgovačke firme koje koristi Rosneft od ovog su mjeseca počele tražiti plaćanje u dolarskoj protivvrijednosti u dirhamima, rekli su izvori.

Rosneft, Coral Energy i Everest Energy nisu odgovorili na Reutersove e-mailove tražeći komentar.

Moskva pronašla saveznike

Rusija želi da poveća korištenje nezapadnih valuta za trgovinu sa zemljama poput Indije, rekao je u aprilu njen ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Ministar finansija zemlje prošlog je mjeseca takođe rekao da bi Moskva mogla početi kupovati valute “prijateljskih” zemalja, koristeći takva sredstva da utiču na kurs dolara i eura kao sredstvo suprotstavljanja oštrom rastu rublje.

Moskovska mjenjačnica priprema se za pokretanje trgovanja uzbekistanskim sumama i dirhamima.

Dubai, finansijsko i poslovno središte Zaljeva, pojavio se kao utočište ruskog bogatstva.

Indija takođe zadržavajući neutralnu poziciju, priznaje osiguranje ruskih kompanija i ponudila je klasifikaciju brodovima kojima upravlja podružnica najveće moskovske brodarske grupe sa sjedištem u Dubaiju kako bi se omogućila trgovina.

Indijska centralna banka prošle je sedmice uvela novi mehanizam za međunarodne trgovinske obračune u rupijama, što mnogi stručnjaci vide kao način promicanja trgovine sa zemljama koje su pod zapadnim sankcijama, poput Rusije i Irana.