Credit Suisse mogao bi otpustiti 5.000 radnika

Banke

Credit Suisse razmatra otpuštanje oko 5.000 radnih mjesta, otprilike jedno od deset radnih mjesta, u sklopu smanjenja troškova u drugoj najvećoj švajcarskoj banci, rekao je Reutersu izvor koji je direktno upoznat s tim pitanjem.

Rasprave su u toku i opseg smanjenja bi se mogao promijeniti, rekla je osoba.

Banka je odbila da komentariše osim svoje prethodne primjedbe da će dati najnovije informacije o svojoj sveobuhvatnoj reviziji strategije s dobiti u trećem tromjesečju i da je svako izvještavanje o potencijalnim ishodima prije toga spekulativno.

Credit Suisse je u julu imenovao šefa upravljanja imovinom Ulricha Koernera za svog novog izvršnog direktora, koji ima zadatak da smanji investiciono bankarstvo i smanji više od milijardu dolara troškova kako bi se banka oporavila od niza skandala i gubitaka.

Druga najveća švajcarska banka nazvala je 2022. “tranzicionom” godinom s promjenom najvišeg rukovodstva, restrukturiranjem usmjerenim na dalje smanjenje investicionog bankarstva i povećanjem vodećeg poslovanja upravljanja imovinom.

Nova strateška revizija najavljena u julu, druga za banku u manje od godinu dana, procijeniće opcije za njeno poslovanje sa sekuritizovanim proizvodima za privlačenje kapitala trećih strana, istovremeno potvrđujući njenu predanost upravljanju imovinom.