Cijena nafte najniža od januara zbog dolara i brige oko potražnje

Svijet

Cijena nafte pala je na najniži nivo od januara usljed rekordnog rasta dolara i briga oko svjetske potražnje izazvanih i zatvaranjima u Kini.

Fjučersi West Texas Intermediate (WTI) približili su se cijeni od 85 dolara po barelu, a cijene akcija i sirovina su pale na berzama, dok je dolar ojačao do rekordnog nivoa. Jačanje dolara čini naftu skupljom za kupce van Sjedinjenih Američkih Država.

Cijena nafte nije porasla od početka septembra, pa se nastavio tromjesečni pad, što ujedno označava najduži pad u posljednje dvije godine. Zbog izjava centralnih banaka o podizanju kamatnih stopa kako bi se smanjila stopa inflacije, investitori su zabrinuti da bi privrede mogle da uđu u recesiju. Mjere za sprečavanje širenja virusa korona u Kini smanjuju potražnju, dok gradovi kao što su Čengdu i Šenžen uvode nova zatvaranja i ograničenja kretanja.

Rast cijene nafte do kog je došlo nakon odluke OPEC+ da smanje proizvodnju za koju se zalagala Saudijska Arabija, istopio se. Zvanični Rijad je takođe najavio da će cijene za kupce iz Azije i Evrope biti manje za isporuke u sljedećem mjesecu.

“Smanjenje obima proizvodnje koje je usvojio OPEC+ investitori su uračunali kao kratkotrajno olakšanje, a narativ nastavlja da diktira priča o slabijoj potražnji”, rekao je Yeap Jun Rong, strateg za tržišta u kompaniji IG Asia Pte. “Vijesti o zatvaranjima u Kini ponovo su probudile strahove u vezi sa potražnjom, a dodatne poteškoće je izazvalo jačanje dolara.”

Pad cijene nafte će umanjiti inflatorne pritiske, koji muče svjetske privrede, kroz smanjenje cijene derivata, uključujući benzin. Maloprodajne cijene u SAD pale su na najniži nivo od marta, kako navode iz auto-kluba AAA.

Razlike između fjučers ugovora su bile promjenljive. Razlike između dva najbliža Brent ugovora se smanjila na 79 centi sa 1,34 dolara, koliko je iznosila početkom nedjelje.

Cijena Brent fjučersa za novembar pala je 1,42 odsto na 91,52 dolara po barelu prije otvaranja evropskih tržišta, dok se cijena WTI fjučersa za oktobar smanjila za 1,61 odsto na 85,48 dolara po barelu. Najniža cijena WTI fjučersa danas je iznosila 85,26 dolara po barelu.

Izvor: Bloomberg Adria