EK dobija ovlašćenje za regulaciju proizvodnje i snabdijevanja?

Svijet

Kompanije sa sjedištem u Evropi mogle bi da budu prinuđene da daju prioritet proizvodnji ključnih proizvoda i skladištenju robe u skladu sa nacrtom pravila EU koje su danas objavljene, a koja bi Evropskoj komisiji dala hitna ovlašćenja za rješavanje krize snabdijevanja.

Predloženi Instrument za hitne slučajeve jedinstvenog tržišta dolazi kao odgovor na uska grla u snabdijevanju izazvana pandemijom kovida i ruskom invazijom na Ukrajinu, što su slične mjerama koje su usvojile SAD i Japan.

Očekuje se da će predlog naići na snažan otpor kompanija i nekih zemalja EU, zabrinutih da ovo predstavlja prekoračenje ovlašćenja izvršne komisije EU.

Nacrt pravila ovlašćuje EK da naredi državama EU da reorganizuju lance snabdijevanja i povećaju zalihe robe relevantne za krizu što je prije moguće, uključujući proširenje ili prenamjenu postojećih proizvodnih kapaciteta ili postavljanje novih i stavljanje robe relevantne za krizu na tržište.

Preduzeća bi mogla da budu natjerana da daju prioritet proizvodnji određene ključne robe.

Kritičari kažu da pravila, koja liče na državni kapitalizam u kineskom stilu, mogu da prekrše ugovorne obaveze kompanija i razotkriju korporativne tajne.

Preduzeća koja daju netačne ili obmanjujuće informacije rizikuju novčane kazne do 300.000 eura, dok bi preduzeća koja ne ispoštuju nalog da daju prioritet ključnim proizvodima mogla biti pogođena dnevnim periodičnim kaznama od 1,5 odsto prosječnog dnevnog prometa.