U toku proces smanjenja rominga između EU i Z. Balkana

Region

Cijene usluga prenosa podataka u romingu između EU i zapadnog Balkana trebalo bi da do 2027. godine budu približno iste onima na nacionalnom nivou, zaključeno je danas na sastanku mobilnih operatera iz EU i zapadnog Balkana sa predstavnicima Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/.

Generalni sekretar RCC-a Majlinda Bregu rekla je na sastanku da je od 1. jula prošle godine, kada je ukinut roming u regionu primjetno povećanje broja korisnika usluga rominga od 100 odsto, kao i povećanje prometa podataka u romingu za do 460 odsto, saopšteno je iz RCC-a.

“Uprkos mjerama ograničenja putovanja, primijetili smo znatno povećanje svih pokazatelja korištenja rominga zahvaljujući režimu `rominga kao kod kuće` i to po pitanju odlaznih, odnosno dolaznih poziva, tekstualnih poruka i prenosa podataka”, rekla je Bregu.

Ona je navela da su korisnici rominga sa zapadnog Balkana napravili ukupno 143 miliona minuta odlaznih poziva u 2021. godini ili približno dvostruko više u odnosu na 2019. godinu.

“Prošle godine smo, opet zajedno, počeli intenzivno da radimo sa Evropskom komisijom i mobilnim operaterima na smanjenju cijena rominga između EU i zapadnog Balkana u okviru otvorenog, transparentnog, inkluzivnog procesa konsultacija kojim su obuhvaćeni svi akteri i nadam se da ćemo prva umanjenja cijene rominga vidjeti već na ljeto 2023. godine”, rekla je Bregu.

Ona je navela da je cilj procesa, kroz reforme u domenu politika u svim ekonomijama zapadnog Balkana, direktna korist za građane regiona i EU, ali i poboljšanje poslovnog okruženja na zapadnom Balkanu.

“Tačno je da je smanjivanje cijena rominga između EU i zapadnog Balkana složenije od ukidanja rominga u regionu, ali naše vlade završavaju svoj dio posla u ovom procesu i tako šalju veoma jasnu poruku o značaju koji pridaju poboljšanju poslovnog okruženja”, zaključila je Bregu.

U saopštenju se navodi da je današnji sastanak organizovala Evropska komisija.

RCC, Evropska komisija i mobilni operateri iz EU i zapadnog Balkana sastali su se nekoliko puta prošle i ove godine, čime su obezbijedili održivost i dosljednost procesa, navodi se u saopštenju.