Srbija ugovara fabriku baterija u koju investira i Rio Tinto

Investicije

Slovački proizvođač baterija “InoBat” saopštio je da je potpisao memorandum o razumijevanju sa Vladom Srbije u vezi sa izgradnjom fabrike baterija za električna vozila ukupnog kaciteta od 32 gigavata, objavila je slovačka agencija TASR.

Jedna od investitora u “InoBat” je rudarska grupa “Rio Tinto”, navodi Reuters.

Našom investicijom u “InoBat”, nadamo se da ćemo doprinijeti da se određena količina baterija proizvodi u Srbiji“, rekla je direktorka sektora za proizvodnju materijala za baterije u kompaniji “Rio Tinto”, Marni Finlajson.

Fabrika bi, kako se navodi, trebalo da bude otvorena 2025. godine sa početnim kapacitetom od četiri gigavata. Vlada Srbije je odobrila obezbjeđivanje finansiranja do 419 miliona evra, uključujući grantove i poreske olakšice, za podršku projektu, saopštio je InoBat.

Iako dogovor još nije konačan, ali je izvor upoznat sa tim pitanjem rekao je da je blizu realizacije.

Projekat Jadar nalazi se na pragu evropskog tržišta električnih vozila. Imajući u vidu da Jadar ima potencijal da proizvodi litijum dovoljan za oko milion baterija za električna vozila godišnje u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine, jverujemo da će Jadar biti ključni dobavljač baterija za evropsko tržište. Našom investicijom u InoBat, nadamo se da ćemo dopriijneti da se određena količina baterija proizvodi u Srbiji, rekla je direktorka u Rio Tintu“, a prenosi Bizlife.

“InoBat” je najavio da želi da izgradi jednu fabriku u zapadnoj i jednu u istočnoj Evropi. Slovačka kompanija je prošlog mjeseca potpisala i memorandum o razumijevanju sa španskom vladom o izgradnji fabrike baterija za električne automobile u španskom gradu Valjadolidu. Međutim, memorandum nije konačan dogovor i druge lokacije su u igri, uključujući UK.

Indikator.ba