Smanjeni zajmovi privredi u Srpskoj

BUSINESS KLUB

Zajmovi privrednika u Republici Srpskoj u domaćim bankama na kraju septembra bili su “teški” 2,165 milijardi maraka, što je za 48,2 miliona KM manje u odnosu na kraj prošle godine.

Pokazuju to podaci Agencije za bankarstvo RS, prema kojima su kratkoročni krediti privrede na kraju trećeg kvartala ove godine iznosili 628,8 miliona maraka, što je za 47,8 miliona maraka manje u odnosu na kraj 2021. godine.

Osim toga podaci pokazuju da su dugoročni zajmovi u posmatranom periodu u ovoj godini iznosili 1,536 milijardi maraka, što je za 400.000 KM manje u odnosu na kraj 2021, piše Glas Srpske.

Privrednici smatraju da ne treba bježati od kredita ukoliko se pomoću tog novca dalje stvara nova vrijednost, uvećava zarada i ubrzava obrt. Zajmovi su, kako kažu, ponekad dobra prilika da privrednici steknu finansijsku korist.

Međutim, situacija na globalnom nivou, tvrde, nikome ne ide u prilog pa privrednici oprezno ulaze u bilo kakve investicije i zaduživanja i na sve načine pokušavaju da srežu troškove.

– Tri puta razmislimo da bismo se uopšte usudili da započnemo neku investiciju, jer ako se smanjuje koeficijent obrta kapitala, kalkulacija je jasna, ne ide se u investiranje, da ne bismo došli u situaciju da to ne možemo servisirati. Ukoliko ne možemo vraćati uzeti kredit posljedice su katastrofalne. Strah me je šta nas sve čeka, poslije svih ovih poskupljenja i pada privredne aktivnosti u jakim evropskim industrijama, poput auto-industrije – rekao je Pazurević.

Privrednici smatraju da je smanjenju kreditne aktivnosti doprinijela i politika banaka iz čijih se poteza jasno vidi da strahuju od krize.

– Banke smanjuju kreditiranje prema privredi i pooštravaju uslove za odobravanje kredita – kazao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže za “Glas Srpske” da je iz ovih brojeva vidljivo da privreda pokušava da smanji troškove pa samim tim smanjuje i kratkoročno zaduživanje.

– Investiciona ulaganja su i dalje prilično stabilna i može se reći da investicioni ciklus još nije potpuno zaustavljen, bez obzira na krizu i globalna dešavanja koja se prelijevaju i kod nas. Međutim, privreda pokušava da preživi sa smanjivanjem troškova – istakao je Pavlović.

Pojasnio je da se uglavnom poseže za kratkoročnim zajmovima kako bi servisirala poslovne aktivnosti.

– Objektivno gledajući, poslovne aktivnosti se smanjuju pa time i zaduživanje na kraći period, uglavnom do godinu dana – objasnio je Pavlović.

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS ukupni krediti u bankama u Republici Srpskoj na kraju septembra ove godine iznosili su 5,739 milijardi maraka.

Od ukupnog iznosa na kredite stanovništva odnosila se 2,931 milijarda maraka.