Kosmos ulazi u partnerstvo s njemačkim Roksterom

BUSINESS KLUB

Vazduhoplovni zavod “Kosmos” iz Banjaluke ima ugovoren posao za godinu dana u oblasti naoružanja i raketne opreme, a na njihova vrata zakucala je i evropska kompanija “Rokster” koja se bavi proizvodnjom građevinskih mašina.

Rekao je to “Glasu Srpske” direktor “Kosmosa” Dušan Vještica, dodajući da je polugodišnji rezultat ovog preduzeća bio pozitivan, te da će i ovu, petu godinu zaredom, završiti u plusu.

– Nastavili smo da radimo i s naše dvije partnerske kompanije iz Njemačke i Austrije, a ovih dana dobili smo upit i od treće inostrane kompanije – rekao je Vještica i dodao da ugovaraju još neke nove poslove.

Vještica ističe da imaju pune ruke posla s obzirom da rade i za auto-industriju iz Graca.

– Očekujem da ćemo uskoro sklopiti posao sa firmom “Rokster” i tako dobiti trećeg inostranog partnera u civilnom sektoru. Imamo pune ruke posla – istakao je Vještica.

On je kazao da ovo preduzeće debelo koče obaveze iz plana restrukturiranja koji završava tek 2030. godine.

– Pred nama je još nešto manje od 14 miliona maraka obaveza iz plana restrukturiranja. Uspijevamo servisirati sve to bez nekih velikih blokada – rekao je Vještica.

Naglašava da inostrane kompanije biraju za saradnju “Kosmos”, ali i druge firme u Srpskoj jer je kod nas i dalje jeftinija i radna snaga i energija.

Osim toga, rekao je Vještica, poslovi i tehnologije iz “prljave” industrije i dalje sele na naše prostore.

Govoreći o planovima za iduću godinu, Vještica kaže da se preduzeće mora dovesti u stanje da nema naslijeđenih obaveza iz ranijeg perioda.

– Moramo staviti tačku na prošlost. Ne možemo živjeti i raditi u budućnosti, a vraćati se iznova 20 godina u prošlost. Imamo podršku ministra energetike i rudarstva Petra Đokića i Vlade Srpske, tako da vjerujemo u podršku i u narednom periodu kako bi realizovali sve ove planove – zaključio je Vještica.

“Kosmos” je bio na ivici stečaja i potresali su ga štrajkovi zaposlenih, ali je počeo da se oporavlja zahvaljujući procesu restrukturiranja koji je donesen 2017. godine  i sklapanju novih ugovora. Prvi put nakon 11 godina, “Kosmos” je 2017. godinu završio u plusu ostvarivši zaradu od oko 2,5 miliona marka.

Niz uspješnih godina je nastavljen pa je Vazduhoplovni zavod iz Banjaluke prošlu godinu završio sa dobiti od 80.000 maraka.

Dušan Vještica rekao je da “Kosmos” ima 85 stalno zaposlenih, ali da ima i onih koje po potrebi angažuju po osnovu ugovora, tako da je u preduzeću uvijek oko 100 radnika.

– Plate, osim ključnim specijalistima, nisu rasle u ovoj godini. Specijalista sa srednjom stručnom spremom ima do 1.600 KM. Smatram da je to solidna plata u skladu sa stepenom obrazovanja. Nastojimo da plate isplaćujemo redovno, mada nije tajna i da ponekad zakasni, ali čim se naplate poslovi isplaćuju se zarade, nekada i dvije odjednom – rekao je Vještica.