Počinje izgradnja gasne veze Bugarska – Srbija

Region

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Bugarske Rumen Radev prisustvovaće u srijedu početku izgradnje gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske na bugarskoj teritoriji.

To je navedeno u saopštenju press službe bugarskog predsjednika.

Međusistemska gasna veza “Bugarska – Srbija” (IBS) u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmjernog gasovoda kroz obje države je 170 kilometara, od Novog Iskara u blizini Sofije do Niša, dodaje se u saopštenju koje su prenijele Novinite.

Gasovod je kapaciteta 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje i predstavlja projekat od zajedničkog interesa za Evropsku uniju.

Skupu povodom početka izgradnje gasovoda prisustvovaće i ministri energetike obje zemlje, Rosen Hristov i Dubravka Đedović, kao i izvršni direktor Bulgartransgaza Vladimir Malinov, navodi se u saopštenju koje prenosi agencija Tanjug.

Ukupna vrijednost gasnog interkonektora Niš – Dimitrovgrad – Bugarska, prema procjeni Evropske investicione banke, iznosi 85,5 miliona eura, od kojih EIB u vidu kredita obezbeđuje 25 miliona eura, 49,6 miliona je bespovratno sufinansiranje EU iz IPA fondova, dok će se ostatak troškova pokrivati iz budžeta Srbije i sopstvenih sredstava Srbijagasa.

Gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske biće spremna za operativni rad sredinom 2023. godine.

Radovi uključuju izgradnju dvosmjernog magistralnog gasnog interkonektora MG10 Niš – Dimitrovgrad na teritoriji Srbije, između sistema prirodnog gasa Srbije i Bugarske, kao i gradnju četiri merno-regulacione stanice i pratećih objekata. 

Sporazum o izgradnji gasovoda Niš – Dimitrovgrad potpisan je još 2010. godine.