Hrvatska ne može preživjeti bez stranih radnika, najviše ih je iz BiH

Region

Procjenjuje se da će Hrvatska ove godine izdati između 160 i 180 hiljada dozvola za boravak i rad stranih radnika, jer je potražnja za njima velika, posebno u građevinarstvu i turizmu, rečeno je na okruglom stolu Hrvatske privredne komore.

Potražnja za stranim radnicima raste i hrvatska privreda bez njih ne može preživjeti, kaže direktorica Zagreb City Hotelsa Josipa Jutt Ferlan.

– Prošle godine izdato je 124.000 radnih dozvola što je gotovo 51,5 posto više nego u 2021. godini – rekao je predsjednik Hrvatske privredne komore Zagreb Josip Zaher.

Dodao je da su dozvole za boravak i rad izdate u najvećem broju u građevinarstvu i turizmu, a sve više i u logistici, skladištenju i trgovini. Vjeruje da će u budućnosti Hrvatska postati interesantno odredište za one koji žele raditi van svoje zemlje.

– Počela je velika utakmica. Tako je s radnicima u logistici, u građevinarstvu i u turizmu – kaže Zaher, piše Index.hr.

Državni sekretar u Ministarstvu rada Ivan Vidiš kaže da je cilj dopuna Zakona o strancima povećanje udjela kvalitetne i kvalifikovane radne snage, ali i dodatnog administrativnog rasterećenja.

Rekao je i da raste potražnja za stranim radnicima, ali i da Hrvatska postaje sve zanimljivija zbog sve konkurentnijih plata.

– Prosječna neto plata od 1.095 eura je sve veći mamac stranim radnicima – rekao je.

 Sve više radnika ostaje u Hrvatskoj, tako da smo od 124.000 radnih dozvola prošle godine imali produžetak za 27.000. Vidi se da smo sve primamljiviji stranim radnicima pa raste udio onih koji ostaju  rekao je Vidiš.

Što se tiče porijekla stranih radnika, i dalje 60 posto njih dolazi iz susjedstva i šire regije, objasnio je Vidiš i naveo da najviše stranih radnika dolazi iz Bosne i Hercegovine, potom Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije. Međutim, zadnjih godinu-dvije pojavio se Nepal, rekao je državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Željko Katić.

Za ovu godinu Katić procjenjuje da će MUP i HZZ izdati najmanje 160-180 hiljada dozvola za strane radnike.