Ovo su najprometniji aerodromi na svijetu

Svijet

Aerodromi, sa svojim dugim redovima i gejtovima punim vreve, mogu biti mjesta najvećih gužvi i stresa na svijetu.

Uprkos negativnim konotacijama vezanim za komercijalni vazdušni saobraćaj, on je u globalu impresivan sistem, s najvećim tranzitnim čvorištima koja bilježe broj putnika jednak populaciji nekih velikih zemalja.

Današnja infografika nastala je iz podataka Međunarodnog savjeta aerodroma (ACI). Na listi je 10 najprometnijih aerodroma na svijetu, ako se uzme u obzir ukupan broj putnika u i van aviona, dok se putnici u tranzitu računaju jednom.

Najprometniji aerodromi u 2022.

U 2022. putnički saobraćaj na globalnom nivou približio se brojci od sedam milijardi, što je povećanje od skoro 54 posto u odnosu na 2021. i oporavak na 74 posto nivoa aprije pandemije.

Ovih 10 aerodroma činili su 10 posto ukupnog putničkog prometa u svijetu prošle godine. Polovina vazdušnih luka nalazi se u SAD-u, a brojke su uglavnom podstakli domaći putnici, stav je generalnog direktora ACI-ja.

Dok je aerodrom u Atlanti imao najveći broj putnika od skoro 94 miliona, londonski aerodrom Hitrou zabilježio je najveći rast u putničkom saobraćaju sa godišnjim uvećanjem od preko 217 posto.

U ovom skupu podataka, tako veliki postotak povećanja između 2021. i 2022. obično je povezan sa popuštanjem ili potpunim eliminisanjem ograničenja vezanih za pandemiju korona virusa Covid-19.

Pogled u budućnost turističke industrije

Uprkos značajnom putničkom saobraćaju širom svijeta, turizam i putovanja zapravo se još nisu u potpunosti oporavili na nivoe prije pandemije, ali se tome približavaju.

Nedavni izvještaj Svjetskog savjeta za putovanja i turizam (WTTC) otkrio je da se industrija oporavila na 95 posto svog tržišta iz 2019. godine. Broj radnih mjesta je takođe povećan za 21,6 miliona novih radnika u 2022. godine, što je više od 295 miliona na globalnom nivou, odnosno svako 11. radno mjesto u svijetu.

Potrošnja turista iz drugih zemalja takođeje prošle godine dostigla rekordnu stopu rasta od 82 posto, što u ukupnom iznosu predstavlja 1,1 bilion dolara.

Sve u svemu, trend izgleda pozitivno za one koji se bave putničkom industrijom.

Mnoge popularne turističke destinacije već su po potrošnji u njima premašile brojke iz 2019. godine, a u 34 zemlje se turistička industrija vraća na nivoe učešća u bruto domaćem proizvodu (BDP) prije pandemije.

“Do kraja godine doprinos sektora će biti nadomak vrhunca iz 2019. godine. Očekujemo da će 2024. godina premašiti 2019”, rekla je predsjednica i izvršna direktorica WTTC Julia Simpson.

Dok su sukobi poput rata u Ukrajini donekle ometali oporavak, nedavni potezi zemalja poput Kine da ponovno otvore granice sigurno će pomoći u jačanju rasta industrije putovanja i turizma.