Osiguravajuća društva iz RS isplatila 33,4 miliona štete

BiH

Osiguravajuća društva iz Republike Srpske isplatila su u prva četiri mjeseca ove godine 33,417 miliona maraka na ime naknade štete klijentima u RS i FBiH, što je za gotovo pola miliona više u odnosu na isti period lani.

Prema podacima Agencije za osiguranje RS, društva sa sjedištem u RS od januara do kraja aprila isplatila su 11.507 odštetnih zahtjeva, dok je u istom periodu lani taj broj iznosio 10.642.- Najznačajnije učešće u ukupno isplaćenim odštetnim zahtjevima imalo je osiguranje od autoodgovornosti, jer ima i najveće učešće u ukupno obračunatoj premiji – rekli su u ovoj agenciji za “Glas Srpske”.

Predsjednik Izvršnog odbora Udruženja društava za osiguranje RS Veselin Petković rekao je za “Glas Srpske” da procentualni rast štete tek slijedi zbog inflacije.

– Na tržištu ima svega i svačega. Postoje domaća društva koja, između ostalog, dio štete plaćaju u gotovini, tako da je teško dati pravu procjenu – kazao je Petković.

Dodao je da broj odštetnih zahtjeva konstantno raste jer se, između ostalog, povećava i broj vozila, posebno u Banjaluci, gdje je u proteklom periodu bio veliki broj saobraćajnih nesreća.

– Na primjer, u Sloveniji je šteta 67 – 68 odsto od premije i mi polako dolazimo na taj evropski prosjek. Kod nas je šteta dugo vremena bila 30 – 32 odsto i to je bio jedan od glavnih parametara da se poveća premija za osiguranje od autoodgovornosti koja nije mijenjana gotovo 20 godina – kazao je Petković.

Prema njegovim riječima, satnica automehaničara je prošle godine porasla za 100 odsto.

– Cijena auto-dijelova je skočila za 70 odsto, odnosno dio koji je nekad koštao 1.000 maraka sad košta 1.700 KM. I sad, kad se desi neka nesreća, to ispadne velika razlika – rekao je Petković.

Učešće svih vrsta osiguranja u Srpskoj raste, ali najviše prostora, rekao je on, ima za povećanje osiguranja imovine.

– Građani kupe stan ili kuću od 300.000 KM i rizikuju svu životnu ušteđevinu, koju su uložili u nekretninu, jer ne mogu na godišnjem nivou izdvojiti oko 200 maraka za dobru polisu sa velikim pokrićima – istakao je Petković navodeći da i vlasnici firmi izbjegavaju da osiguraju objekte, a polise prave samo za ono što prema zakonu moraju.

U Agenciji za osiguranje RS su naveli da su osiguravajuća društva sa sjedištem u RS u prošloj godini ostvarila dobit u iznosu od 30,5 miliona maraka.

– Svih 14 društava za osiguranje je iskazalo neto dobitak – istakli su u agenciji.