Semberka plasira svoje proizvode na EU tržište

BiH

Fabrika Semberka u bijeljinskom naselju Janja pokazatelj je da je moguće oživjeti firme pred gašenjem, učiniti ih uspješnim i zaposliti veliki broj ljudi.

Kompanija na koju su naslonjeni poljoprivredni proizvođači semberske regije počela je sa plasmanom svojih proizvoda na EU tržište. Ovaj veliki iskorak pokazuje da se bh. proizvođači kvalitetom mogu izboriti za svoje mjesto na zahtjevnom tržištu Evropske unije.

„Ponosni smo na sve što radimo, a posebno na činjenicu da Semberka prvi put izvozi svoje proizvode na tržište Europske unije. Do sada smo izvozili samo sirovinu i 90% proizvedene sirovine se izvozilo na EU tržište. Uspješno smo prošli sve potrebne inspekcijske i certifikacijske procedure, te ispunili sve standarde kvalitete i sigurnosti prehrambenih proizvoda propisanih europskim zakonodavstvom“, izjavili su iz kompanije.

Proizvodi kompanije Semberka plod su dugogodišnjeg iskustva i tradicije u preradi svježeg povrća i začina, a semberski začin je rađen je po staroj recepturi od najkvalitetnijih sastojaka. Uvođenjem novih proizvoda i stalnim poboljšanjem postojećih, Semberka je stvorila brend koji je prepoznatljiv po kvaliteti i okusu.

Ovim izvozom Semberka ne samo da ostvaruje veliki uspjeh, već i pridonosi razvoju lokalne zajednice koja se značajno oslanja na ovu kompaniju.  Izlazak na strana tržišta predstavlja jedan od ključnih faktora za rast, razvoj i jačanje konkurentnosti. Zadržavanje postojeće radne snage, te mogućnost otvaranja novih radnih mjesta, samo su neki od benefita koji proizlaze iz uspješnog izvoza. Ovaj podvig je plod upornog rada i stručnosti zaposlenika, te stalne brige za kvalitet finalnog proizvoda.

Zahvaljujući velikim ulaganjima domaće poslovne grupacije, Bingo Group, 2016. fabrika je revitalizirana i proizvodnja ponovo pokrenuta čime su spašena radna mjesta zaposlenih i kooperanata.