Otvorena 64. zimska turistička sezona na Jahorini

Otvorena 64. zimska turistička sezona na Jahorini
Najviši vrh Jahorine je Ogorjelica sa 1.916 metara nadmorske visine

Jahorina raspolaže sa preko 20 kilometara skijaških staza sa 3 šestosjeda, 4 ski-lifta i 2 dvosjeda koji na sat prevezu oko 13.000 skijaša

Jahorina i bez snijega predstavlja veliki turistički potencijal koju posjećuje veliki broj turista, ne samo iz Bosne i Hercegovine, nego i iz Srbije, Hrvatske, Slovenije… Nakon dvije „zelene sezone“ ova je počela dobro. Staza Skočine koja je duga 1.300 metara i široka između 20 i 40 metara trenutno ima 30 do 40 centimetara snijega i trebalo bi izdrži teret cijele sezone (već sljedeće sedmice najavljen je novi sniježni pokrivač).

Trenutno zakupljeni kapacitet na Jahorini je blizu 70 posto, oko 3.000 rezervacija

Prednost Jahorine je i oko 5.000 smještajnih kapaciteta čime se rijetko koja planina u okruženju može pohvaliti. Trenutno je rezervisano 60 do 70 posto smještaja, odnosno već imaju oko 3.000 rezervacija bez obzira na količinu snijega. Na Jahorini je upotpunjen sadržaj i za one koji ne skijaju ali i za najmlađe (otvoren novi zabavni park Ogorjelica). Jahorina raspolaže sa preko 20 kilometara odlično pripremljenih skijaških staza sa tri šestosjeda, 4 ski-lifta i 2 dvosjeda koja svakog sata mogu da prevezu oko 13.000 skijaša.

To što se Jahorina nalazi na mjestu uticaja mediteranske i kontinentalne klime kao i njen reljef i vegetacija daju joj specifičnosti, naročito kada je riječ o zimskim sportovima. Snijeg je prosječne visine od skoro 100 cm (novembar-april). Najniže temperature su u januaru sa prosječnom dnevnom od  -9 stepeni, a magle su rijetke (s proljeća i jeseni). Nema jakog vjetra sa sjevera, a na vrhovima Jahorine duvaju vjetrovi južnih smjerova.
Jahorina je udaljena 28 kilometara od Sarajeva i 12 km od Pala. A, može se doći i novoizgrađenim putem od aerodroma preko Lukavice i Trebevića. Jahorina je od Banja Luke udaljena 210 km, Beograda 320 km, Novog Sada 290 km , Zagreba 350 km, Splita 320 i Podgorice 270 km.

 

Preporučujemo vam i sljedeće: