Sat Patek Philippe ref. 1518 prodat za 11 mil. franaka

Akcije

Na Phillips aukciji u Ženevi ručni sat od čelika proizveden u samo 4 primjerka postao je najskuplje prodati sat na svijetu

Na nedavnoj Phillips aukciji u Ženevi čelični Patek Philippe ref. 1518 sa komplikacijom vječitog kalendara dostigao je cijenu od 11.002.000 švajcarskih franaka i time postao najskuplje prodat ručni sat na svijetu.

Radi se o modelu od čelika proizvedenom u svega četiri primjerka, toliko rijetkom da ga čak nema ni u muzeju Patek Philippe u Ženevi. Sat prodat na aukciji proizveden je 1943. kao prvi primjerak. Pokreće ga ručno navijani mehanizam sa veoma rijetkom kombinacijom hronograf funkcije, vječitog kalendara i prikaza mjesečevih faza. Prečnik kućišta ovog modela iznosi 35 mm.
Od četiri primjerka do sada se samo ovaj pojavio javno na aukciji. Ostali modeli u čeliku sa referencom 1518 nalaze se u privatnim kolekcijama. Ref. 1518 proizveden je u 281 primjerku, ali je većina njih od žutog ili ružičastog zlata. Čelična verzija je najređa pa dostiže i najviše cijene, a sat prodat na nedavnoj aukciji premašio je sva očekivanja.