Amerika ukida povlašćeni trgovinski status Indiji i Turskoj

  • In Svijet
  • 6. March 2019.
  • 47 Views
Amerika ukida povlašćeni trgovinski status Indiji i Turskoj

Sjedinjene Američke Države, prema uputstvima predsjednika Donalda Trampa, planiraju da ukinu preferencijalni trgovinskih status odobren Indiji i Kini, objavio je ured američkog trgovinskog šefa.

Vašington “namjerava ukinuti odredbu Indije i Turske kao korisnike statusa država u razvoju prema programu Generalizovanog sistema preferencija (GSP) pošto više ne ispunjavaju kriterijume dobivanja tog statusa”, navodi se u saopštenju Ureda američkog trgovačkog predstavnika.

Indija nije pružila osiguranja da će omogućiti traženi pristup tržištu, dok se Turska “dovoljno ekonomski razvila” pa se tako više ne može klasifikovati, nastavljaju iz Ureda.

Prema programu GSP-a, “određeni proizvodi” mogu ući u SAD bez poreza ukoliko države ispunjavaju kriterijume među kojima je “osiguravanje SAD-u pravednog i razumnog pristupa tržištu”.

Indija je, međutim, “uvela brojne trgovinske prepreke koje stvaraju ozbiljne negativne efekte na trgovinu Sjedinjenih Država”, piše u saopštenju.

Za Tursku ovaj američki Ured smatra kako je, nakon što je postala korisnik GSP-a 1975. godine, pokazala “viši nivo ekonomskog razvoja” što znači kako može “diplomirati” iz ovog programa.

Udar na Nju Delhi

Promjene ne mogu stupiti na snagu u narednih najmanje 60 dana nakon njihovog saopštavanja američkom Kongresu i državama na koje se odnose, a taj proces je započeo u ponedjeljak tako što je Tramp poslao pisma čelnim osobama oba doma Kongresa.

U jednom od pisama, američki predsjednik je naveo kako je promjena za Indiju odučena nakon “intenzivnih kontakata” Nju Delhija i Vašingtona.

“Nastaviću sa procjenama da li Vlada Indije pruža pravedan i razuman pristup svojim tržištima, u skladu sa kriterijem GSP-a”, napisao je američki lider.

U pismu koje se odnosi na Tursku, Tramp je napisao kako se ekonomija ove države “razvila i diversifikovala”, te istakao kako je Turska već “diplomirala u drugim GSP programima razvijenih država”.

Indija je najveći korisnik programa sa GSP-om, po njemu ona u SAD izvozi 5,6 milijardi dolara robne vrijednosti bez oporezivanja i okončanje ovog programa je najjača akcija protiv Nju Delhija koju je Tramp poduzeo od preuzimanja ureda 2017. godine.

Preporučujemo vam i sljedeće: