Poljska povećava minimalac sa 500 na 900 eura

Svijet

Poljski poslodavci upozoravaju da će dobar dio malih preduzetnika morati da likvidira kompanije ako vladajuća stranka Prava i pravde (PiS) ispuni predizborno obećanje o snažnom povećanju minimalne plate.

U Poljskoj će se u nedjelju održati parlamentarni izbori, a konzervativni PiS opet je zaigrao na kartu koja mu je donijela pobjedu prije četiri godine – obećanja o povećanju standarda siromašnog sloja.

Na prošlim izborima su, kako piše Poslovni dnevnik, obećali snažno povećanje socijalnih izdataka, a sada biračima nude postepeno  povećanje “minimalca” sa sadašnjih 2.250 zlota (511 eura) na 4.000 zlota (908 eura) do 2023. godine.

Premijer Mateusz Morawiecki izjavio je za državnu novinsku agenciju PAP da vlada povećanjem plata za 78 odsto želi da zatvori poglavlje tokom kojeg je Poljska bila zemlja niskih plata i jeftine radne snage, prenosi Financial Times.

“Autori poljskog modela rasta bili su čak ponosni što su plodovi ekonomskog rasta većinom otišli u inostranstvo ili domaćoj ekonomskoj eliti, a ne u novčanike većine stanovnika”, dodao je Morawiecki.

Poslovna zajednica slaže se da se poljski ekonomski model treba manje oslanjati na jeftini rad. No, mnogi se pitaju koliko će povećanje “minimalca” donijeti željeni efekat pa se pribojavaju da će brzina povećanja plata biti preveliko opterećenje za male kompanije.

Procjene tamošnjih analitičara pokazuju da će najniža plata 2023. dostići 60 odsto prosječne plate. To bi bio najviši udio među članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) koju čine većinom razvijene, bogate države.

Minimalna plata u Poljskoj već je sada veća nego u državama u okruženju. No, Piotr Bujak, glavni ekonomista banke PKO, ističe da će povećanje minimalca s jedne strane povećati pritisak na profitabilnost radno intenzivnih djelatnosti, ali bi s druge mogao pomoći u prelasku Poljske na ekonomiju više dodate vrijednosti.

“Ključ je da se ta tranzicija ne dogodi prenaglo”, smatra Bujak. Drugi ekonomisti tvrde da će PiS-ov plan jednostavno ohrabriti kompanije u djelatnostima s nižim platama da ulože u robotizaciju i tako zamijene radnike. Time problem povećanja konkurentnosti neće biti riješen, dodaju iz tog tabora.