Cijena Arapskog proljeća 614 mlrd neostvarenog rasta

Arapsko proljeće je region koštalo 614 milijardi dolara u neostvarog rasta od 2011, pri čemu nije iskorijenilo probleme zbog kojih su se građani pobunili, saopštile su Ujedinjene nacije, u prvoj analizi ove vrste koju je objavila svjetska organizacija.

Ekonomska i društvena komisija UN za Zapadnu Aziju je u svojoj procjeni pošla od projekcija rasta prije Arapskog proljeća, a uključila je i zemlje u kojima nije direktno bilo političkih sukoba ali su se posljedice nereda u regionu prelile i na njih u vidu dolaska izbjeglica, gubitka doznaka ili pada turističke posjete.

Ustanci u okviru Arapskog proljeća koje je počelo u Tunisu, doveli su do smjene lidera u četiri zemlje i ratova u Libiji, Siriji i Jemenu.

U Siriji, gdje su antivladini protesti prerasli u građanski rat u koji su uključene i strane sile, gubitak u padu BDP i prihoda iznosi 259 milijardi dolara od 2011. godine, navodi Komisija UN.

U zemljama u kojima je došlo do političke tranzicije, nove vlade nisu sprovele neophodne ekonomske reforme kako bi iskorijenile probleme koji su i doveli do nereda, navodi se u izvještaju. (Tanjug)