Potrošili 13 mlrd $ na netu, za samo jedan dan

Kupci u Kini potrošili su danas više od 13 milijardi dolara na internetu, iskoristivši popuste koji se nude na takozvani Dan samaca, praznik kog su kreirali trgovci da bi privukli samce da se “utješe” kupovinom kao terapijom.

Za samo 24 sata, prodaja na internetu u Kini je premašila promet ostvaren tokom glavne potrošačke groznice u SAD koja traje pet dana, od Dana zahvalnosti do Sajber ponedjeljka.

Ovogodišnji bruto obim prodaje, kao ključno mjerilo onlajn prodaje, pretekao je prošlogodišnju internet prodaju u Kini od 91,2 milijarde juana (13,4 milijarde dolara), saopštila je kineska platforma za onlajn trgovinu Alibaba, dodajući da je samo u prvih pet minuta potrošeno više od milijardu dolara.

Rivalska kompanija JD.com koja je fokusirana na prodaju elektronike, takođe je saopštila je da je ovogodišnja prodaja premašila prošlogodišnju.

U SAD, ukupna onlajn prodaja u pet pomenutih prazničnih dana je prošle godine dostigla vrijednost od 11,1 milijarde dolara, prema podacima kompanije Adobe didžital indeks.

Za Dan samaca izabran je 11. novembar, kao simboličan zbog jedinica u datumu (11. 11.).