VISA-ine naknade za kartična plaćanja ponovo pod lupom Brisela

Svijet

Evropska komisija je u četvrtak poslala dodatnu izjavu o prigovorima na Visa Inc i Visa International, s naglaskom na međuregionalne naknade za transakcije potrošačkim debitnim karticama

Ovo je procesni korak u toku istrage izvršne vlasti EU u sklopu EU antomonopolskih pravila u kolektivnom uspostavljanju naknade koju trgovci naplaćuju od banke nosilaca Visa kartice za svako Visa kartično plaćanje provedeno u njihovim trgovinama.

Povećanje troškova uzrokovanih tim naknadama ne naplaćuje se direktno korisniku Visa kartice, već se rasprostire na sve potrošačke transakcije u različitim trgovinama. To bi potencijalno moglo dovesti do povećanja cijena potrošačkih dobara i usluga.

Dodatna izjava o prigovorima slijedi jednu usvojenu u 2012. protiv Vise. U februaru 2014. Komisija je donijela odluku koja je imala pravno obavezujuće dejstvo za „Visa Europe“ i zatvorila postupak protiv nje. Trenutna dopunska Izjava o prigovorima pokriva međuregioanlne naknade za razmjenu.

Ove naknade naplaćuju se putem plaćanja karticama izdatim izvan Evropskog ekonomskog područja (EEA) za kupovinu u EEA, najčešće od turista ili drugih putnika. Međuregionalne naknade predstavljaju važan dio ukupnih naknada u sistemu Visa.

Budući da Visa Inc. i Visa International nisu nudili angažman u 2014. godini, predmet protiv tih firmi je nastavljen.

Dodatna Izjava o prigovorima koju je Komisija poslala:

– Analiza se usredsređuje na aktivnosti koje nisu bile obuhvaćene obavezama Visa Europe za 2014.;
– Uključuje interregionalnu naknadu koja se primjenjuje na transakcije potrošačkim debitnim karticama (pored interregionalne naknade sa kreditnim karticama);
– Uzima u obzir činjenicu da je u junu 2016. Visa Europe postala podružnica tvrtke Visa Inc. i prestala postojati kao zasebno preduzeće.