Rubikova kocka ostala bez žiga

Proizvođač Rubikove kocke izgubio je spor pred Evropskim sudom i tako ostao bez žiga.

Tvorci Rubikove kocke su pokušali da zaštite oblik poznate trodimenzionalne slagalice, a Sud pravde je na zahtjev njemačkog proizvođača igračaka Simba Tojsa poništio robni žig kojim je zaštićen prepoznatljiv oblik kocke.

Od 1999. godine ova igračka zaštićena je evropskim robnim žigom koji je registrovao Seven Tovns

Predmet spora nije oblik poznate igračke već mehanizam – tehničko rešenje predstavljeno u mogućnosti rotacije, koji se može zaštititi samo patentom, ne i robnim žigom, naveo je sud u obrazloženju presude.

Tako je Sud pravde EU ukinuo presudu nižeg evropskog suda iz 2014. godine, kojom je odbijena žalba Simba Toysa na odluku EUIPO-a o registraciji robnog žiga za Rubikovu kocku.

„Karakteristike spornog kockastog oblika moraju da se procjenjuju tako da se uzmu u obzir tehničke funkcije samog proizvoda“, piše u presudi, što znači da nije važan samo oblik već i činjenica da dijelovi kocke mogu da se rotiraju.

Slagalicu je osmislio mađarski arhitekta i profesor dizajna Erno Rubik, a od 1980. godine, od kada se proizvodi, širom svijeta je prodato više od 400 miliona Rubikovih kocki.