Kineska kompanija tužila Mercedes zbog kopiranja

Kineska kompanija Chery Automobile tvrdi da Mercedesov EQ veoma podsjeća na ime njenog automobila “eQ”

Dok su u prošlosti zapadni proizvođači automobila tužili kineske zbog kopiranja, danas je obrnut slučaj. Kako prenosi Reuters, kineski proizvođač Chery Automobile uputio je kancelariji za robne marke tužbu u kojoj traži zaštitu svog brenda, kao i da se Mercedesovoj liniji električnih automobila zabrani prodaja u Kini.

Naime, Mercedes je prošle godine predstavio koncept svog električnog automobila pod nazivom “EQ”, a kineski proizvođač tvrdi da se njegov dvosjed na baterije zove “eQ”, a ime je zaštitio prije dvije godine.

– Mercedesov EQ i naš eQ gotovo su isti, a oba proizvoda su električni automobili. Ako uđe na kinesko tržište, uticaće na našu robnu marku – izjavila je Reutersu portparolka Cherya. U Mercedesu nisu bili dostupni za komentar, međutim, ako Chery uspije  u svojoj namjeri, to će biti ozbiljan udarac za njemačkog proizvođača s obzirom da se u Kini proda više električnih automobila nego u ostatku svijeta zajedno.

Mercedes je najavio da će koncept EQ u serijsku proizvodnju ući do kraja ove decenije, a proizvodiće se u njemačkim fabrikama.