RBI za 9 mjeseci ima dobit 746 mil. eura

U prva tri kvartala 2016. Raiffeisen Bank International, prije oporezivanja, bilježi rast dobiti za 5,3 posto u odnos na 1-9/2015. kada je ona iznosila 708 mil. eura

Za prvi devet mjeseci ove godine Raiffeisen Bank International grupacija (RBI) ostvarila je dobit prije oporezivanja u iznosu od 746 miliona eura, što je rast od 5,3 procenta odnosno 38 miliona eura na godišnjoj osnovi. Prihod iz redovnog poslovanja smanjen je za 5 procenata na godišnjoj osnovi ili za 190 miliona eura i iznosi 3,470 miliona eura. Usljed pomenutog niskog nivoa kamatnih stopa, neto prihod od kamata opao je za dodatnih 12 procenata te iznosi 2.187 miliona eura ili 308 miliona eura, te isti iznosi 2,187 miliona eura.

– Ne možemo se u potpunosti udaljiti od okruženja kontinuirano niskih kamatnih stopa, a što se vidi kroz ostvareni neto prihod od kamata. Međutim, u poređenju sa Zapadnom Evropom, okolnosti u pogledu kamatnih stopa i dalje su povoljnije u SIE – navodi Karl Sevelda, generalni direktor Raiffeisen Bank International AG.

Dobit poslije oporezivanja manja je za 6,9 procenata na godišnjoj osnovi i ona iznosi 480 miliona eura. Konsolidovana dobit ostvarena u posmatranom periodu je 394 miliona eura, što predstavlja umanjenje za 14,7 procenata odnosno 68 miliona eura.

– Zadovoljan sam razvojem situacije u prvih devet mjeseci ove godine. Ključne stavke, poput koeficijenata kapitala i koeficijenta problematičnih kredita, razvijaju se u pravom smjeru. Naš program transformacije dobro napreduje i već smo nadomak ciljanih vrijednosti, odnosno godinu dana ranije nego što je planirano – pojašnjava Sevelda.

RBI je imala preokret u Mađarskoj i odličan rezultat u Ukrajini, uprkos veoma teškim okolnostima. Ništa manje dobri rezultati postignuti su i u Rusiji, Češkoj, Slovačkoj i Bugarskoj. (P)