Oskarovke na Pirelijevom kalendaru za 2017.

Pireli je puno uložio u imidž, a jedan od ključnih alata za povećanje svijesti o brendu Pirelli bio je – kalendar

Za svoj tradicionalni kalendar, za 2017. godinu, Pireli je pod nazivom Emotional u Parizu upravo predstavio 14 holivudskih glumica (od kojih je šest nagrađeno Oskarom) i jednu naučnicu, ovog puta uglavnom obučenih. I to izbliza, crno-bijelim fotografijama, za šta je bio zadužen poznati njemački fotograf Piter Lindberg. Svakako, dramatičan potez u odnosu na smjele fotografije po kojima je italijanski proizvođač guma decenijama poznat u svijetu.

– Cilj kalendara je pokazati stvarne žene. Ne pokazati manipulaciju ženama koje vidite u časopisima danas. Želio sam da prikažem njihovu ličnost, osjetljivost i hrabrost da budu same. Da uhvatim emociju glumica čiji je posao da dočaraju tuđe emocije. Nisam želio da slikam njihova tijela već da ih portretišem, tako da može da se sagleda njihova duša – opravdao se Lindberg.

Pirelijev kalendar izdaje se od 1964. a štampa se u ograničenom tiražu od oko 45.000 primjeraka i nije ga moguće kupiti nego je samo korporativni poklon. Među fotografima je poznat kao The Cal, ali daleko više po umjetničkim erotskim fotografijama svjetskih top modela. Ovog puta našle su se glumice, čija starost varira od 28 do 71 godine: Uma Turman, Penelopa Kruz, Runi Mara, Džesika Čestejn, Džang Ciji, Robin Rajt (50), Helen Miren (71), Nikol Kidman, Šarlota Rempling (70), Lea Sejdu (31), Kejt Vinslet, Džulijen Mur (55), Ališa Vikander i Lupita Njongo (28), ali i Anastasija Ignjatova, koja predaje na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose.

Kultni kalendar osmislila je Pirelijeva britanska podružnica i tamošnji fotograf  Robert Friman, poznat po portretima Bitlsa. Rezultat je bio impresivan, s umjetničkim konotacijama, i od početka istaknut u svijetu mode i glamura. Od tada, već 52 godine, nastavilo se s obilježavnjem ovog umjetničkog izraza sa fotografijama cijenjenih autora i poznatih ličnosti. Najava u martu 1974. da bi objavljivanje kalendara moglo biti ukinuto izazvalo je pobunu britanskih i svjetskih medija što je bio siguran znak da je Pirelijev kalendar postao uspješan projekt.

Ono što je potom pokrenulo novu eru su fenomenalni line-up supermodeli: Sindi Kraford, Helena Kristensen, Kejt Mos i Karen Aleksander. Najveća imena  u nekoliko izdanja posljednje decenije: Kristi Turlington, Naomi Kembel, Kare Oti, Eva Hercigova, Nastasja Kinski,  Ines Sastre, Monika Beluči, a onda 1997. pojavljuju se i muškarci:  Robert Mičam, Džon Malkovič, Kris Kristoferson , BB King i Bono , a Alek Vek i Leticija Kasta su lica iz 1999.
U 21. vijeku prve su krasile kalendar: Mario Testino, Žizel Bundšen i Frenki Rajder, a dvije godine kasnije Loren Buš (17) i Kira Čaplin.  U 2003. su Sofi Dal , Hejdi Klum, Karolina Kurkova i Natalija Vodianova a muške zvijezde iz filma i sporta su: Alesandro Gasman, Stefan Ferara i Riči La Montanje.

Povodom 40. godina pozirale su dive poput Ketrin Denev i Izabela Roselini. U 2005 je ponovo Naomi Kembel i pridošlice Adriana Lima na plaži Kopakabane. Već 2006. tema je bila retro 60-ih, a sve su uljepšali senzualne Dženifer Lopez, Kejt Mos i Žizel Bundšen. Godinu kasnije, 2007. kalendar su krasile holivudske dive: Sofia Loren, Penelope Kruz, Hilari Svank i Naomi Vats.

Izdanje 2010. krasile su Miranda Ker, Lili Kol, Rosi Huntington i Ana Beatriz . Izdanje iz 2011 upriličio je kreativni genije Karl Lagerfeld. U svom pariskom studiju stvorio je kalendar koji odražava njegovu strast za klasičnom grčkom i rimskom kulturom. 2012 izdanje je djelo Mario Sorenti, prvog  italijanskog  fotografa, koji je izabrao na šutingu na Korzici modele poput Mile Jovovič, Kejt Mos i Izabeli Fontana.

Iako je slavu stekao s fotografijama obnaženih žena, posljednjih godina odluka menadžmenta Pirelija je da kalendar doprinese otklonu od seksističkog pristupa ženskom tijelu kao seksualnom objektu.