Menadžeri najviše zarađuju u Pragu, Zagreb treći

Posljednjih decenija zemlje srednje i istočne Evrope postale su privlačne stranim investitorima, a kompanije u glavnim gradovima tih zemalja obično nude više plate nego u ostatku zemlje

Međunarodni servis za istraživanje visine plata Paylab, analizirao je plate menadžera u posljednjih godinu dana u sljedećih devet zemalja središnje i istočne Evrope: Srbiji, Hrvatskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Češkoj, Latviji, BiH, Estoniji i Litvaniji

Zaposleni u glavnim gradovima imaju redovno višu bruto platu od zaposlenih u ostatku zemlje. Najvišu platu imaju zaposleni u Bratislavi, gdje prosječna mjesečna bruto plata iznosi 1.400 eura. Bratislava ima najveću razliku u platama zaposlenih u glavnom gradu u odnosu na zaposlene u ostatku zemlje (20%). Značajne razlike postoje i u Republici Češkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj i Bosni i Hercegovini gdje su razlike između bruto plata u glavnim gradovima u odnosu na ostatak zemlje između 15 i 18%. Najmanja je razlika u Baltičkim glavnim gradovima Tallinu, Rigi i Vilniusu, gdje zaposleni u glavnim gradovima zarađuju svega 7% više nego u ostatku zemlje.

Prosječne mjesečne bruto plate menadžera (uključujući i bonuse) najviše su u Pragu gdje iznose 3.980 eura. To je u prosjeku trostruko više od prosječne plate koja se može zaraditi u Pragu. Slijedi Bratislava gdje menadžeri zarađuju 3.702 eura, odnosno šest puta više od radnika s prosječnom platom u tom gradu.

Na trećem mjestu je Zagreb s prosjekom od 3.131 euro bruto plate, što je i najveća prosječna plata menadžera u balkanskoj regiji. Ta plata je otprilike 2,5 puta veća od prosječne zagrebačke plate.

Najniža primanja imaju top menadžeri u Vilniusu, Litvaniji sa prosjekom od 1.567 eura bruto. Baltičke zemlje imaju najmanju razliku u platama top menadžera i prosječne plate u glavnom gradu: plata menadžera je tek 1,7 puta viša od prosječne plate pojedinog glavnog grada.