Rat u Ukrajini ugrožava svjetsko snabdijevanje hranom

Svijet

Ruska invazija na Ukrajinu prijeti globalnom snabdijevanju hranom, upozorio je norveški proizvođač vještačkog đubriva Yara International, dodavši da međunarodna zajednica mora smanjiti zavisnost od ruskiu sirovina za poljoprivredu.

Ukrajina i Rusija su velike izvoznice pšenice, kukuruza, suncokretovog ulja…

I Ukrajina i Rusija velike su izvoznice nekoliko osnovnih prehrambenih proizvoda pa tako zajedno čine oko 29 odsto svjetskog izvoza pšenice, 19 odsto svjetske ponude kukuruza i 80 odsto svjetskog izvoza suncokretovog ulja.

Rusija takođe izvozi hranljive materije potrebne usjevima, kao i prirodni gas, ključan za proizvodnju đubriva na bazi kiseonika, saopštio je norveški proizvođač vještačkog đubriva.

Ne postoje kratkoročne alternative

“S obzirom na neravnotežu geopolitičkih uslova, najveći izvori sirovina za evropsku proizvodnju hrane podvrgnuti su ograničenjima, a kratkoročnih alternativa nema”, upozorila je Yara u saopštenju.

Norveška kompanija spada među najveće proizvođače đubriva u svijetu, snabdijeva ukrajinski poljoprivredni sektor i veliki je kupac ruskih sirovina, kao što je fosfat. Rusija istovremeno snabdijeva evropske fabrike prirodnim gasom.

Šef WFP-a: Cijene će vrtoglavo skočiti, apsolutna katastrofa

Izvršni direktor Svjetskog programa za hranu (WFP) David Beasley rekao je da će rat u Ukrajini dramatično uticati na sposobnost organizacije da dopre do 120 miliona ljudi koje hrani.

Troškovi hrane, goriva i dostave vrtoglavo će skočiti u uslovima koje je Beasley u objavi na Twitteru opisao kao apsolutnu katastrofu.

Cijene pšenice u terminskim ugovorima s rokovima isporuke u sljedećim mjesecima skočile su posljednjih dana zbog zabrinutosti da će ruska invazija na Ukrajinu i u idućem razdoblju ometati isporuke žitarica iz crnomorske regije.

“Ključno je da se međunarodna zajednica udruži”

“Jedna moguća posljedica bila bi da bi samo najprivilegiraniji dio svjetske populacije imao pristup dovoljnoj količini hrane”, objavila je Yara, dodavši da bi visoke cijene možda kratkoročno donijele veću dobit, ali bi značile i neodrživ sistem hrane, što bi na dulji rok dovelo do gladi i sukoba.

“Stoga je ključno da se međunarodna zajednica udruži i da poradi na osiguravanju svjetske proizvodnje hrane i smanjenju zavsnosti od Rusije, iako je broj alternativa trenutno ograničen”, upozorila je norveška kompanija.

Cijene đubriva naglo su porasle u posljednjim mjesecima prošle godine, prateći rast cijena prirodnog gasa. To pak podiže cijene hrane, što bi moglo značiti glad za najugroženije, upozorila je Yara u oktobru prošle godine.