Rekordna kazna, podigli cijenu lijeka za 2.600 posto

Farmaceutske kompanije Fajzer i Flin platiće rekordnu kaznu zbog zloupotrebe dominantne pozicije na britanskom tržištu i povećanja cijene nebrendiranog lijeka „epanutin“ protiv epilepsije za 2.600 posto

Britanski regulatori kaznili su američki Fajzer sa 84,2 miliona funti (106 miliona dolara) i kompaniju Flin Farma sa 5,2 miliona funti, pošto su u septembru 2012. godine podigle cijenu tog lijeka za čak 2.600 posto, naplaćujući otada „preveliku i nepravednu cijenu“ za lijek koji u Velikoj Britaniji koristi oko 48.000 ljudi.

Dvije kompanije su iskoristile specifičnosti britanskog sistema, u okviru kog se cijene brendiranih lijekova određuju u pregovorima vlade i farmaceutskih kompanija, dok se cijene nebrendiranih ili generičkih lijekova određuju slobodno.

Naime, Fajzer je prije 2012. godine proizveo i prodao kapsule fenitoin natrijuma apotekama pod imenom „epanutin“ i tada je cijena tog lijeka bila regulisana.

Fajzer je, međutim, u septembru 2012. prodao prava na distrubiciju lijeka kompaniji Flin Farma, koja ga je potom rebrendirala u generički, što znači da više ne podleže regulisanim cijenama.