Amerikanci čine sve ne bi li blokirali Huawei u Brazilu

Svijet

U intervjuu objavljenom u četvrtak veče, Chapman je rekao da je ova vrsta finansiranja pitanje “nacionalne sigurnosti” Washingtona i da ima za cilj “zaštitu podataka i intelektualnog vlasništva, kao i osjetljivih podataka naroda”.

Njegove primjedbe su udarac za najvećeg svjetskog proizvođača telekomunikacione opreme, kineske kompanije Huawei Technologies Co Ltd, koja je učvrstila svoju poziciju u Brazilu u posljednjih dvadeset godina.

Kineska kompanija uspješno je sprovela 5G testove sa sva četiri glavna operatera – Telefonica Brasil SA, TIM Participacoes SA, America Movil’s Claro i Oi SA – i pomaže im u moderniziranju njihove infrastrukture uoči dugoočekivane aukcije za 5G mrežu.

Reuters je izvijestio da će Huawei uložiti 800 miliona dolara za izgradnju još jedne fabrike u brazilskoj državi Sao Paulo do 2022. godine, i time povećati svoj latinoamerički trag usprkos američkim prigovorima.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa pozvala je vlade širom svijeta, uključujući Brazil, da izbjegnu Huawei zbog zabrinutosti za sigurnost, ali malo je država dosad popustilo pod američkim pritiskom.