Bankarski račun nema 138 miliona Evropljana

Trećina Evropljana (33 odsto) nema stalno zaposlenje, a među njima je čak 35 procenata životnog doba između 18 i 34 godine

Istraživanje kompanije Mastercard pokazuje da je 138 miliona Evropljana finansijski odsječeno od društva, to jest da nemaju bankarski račun ili pristup platnim metodama.

Iznenađuje podatak da 87 procenata finansijski isključenih ispitanika cijelog života živi u istoj zemlji. Rezultati su takođe pokazali da 38 odsto ispitanika plaća kiriju u gotovini i da čak 88 odsto anketiranih plaća ostale troškove u kešu.

Međutim, istraživanje je ukazalo na znatno povećanje korišćenja tehnologija u tom istom segmentu društva, pa je pristup tehnologijama putem pametnog telefona skočio sa 29 odsto u 2013. godini na 49 odsto u 2016.

Četvrtina ispitanika (27 odsto) i dalje smatra da ne mogu pristupiti finansijskim proizvodima i uslugama, što ukazuje na raskorak između populacije koja koristi tehnologije i one koja ima pristup finansijskim proizvodima i uslugama.

Stalna potreba za oslanjanjem na keš čini te ljude izuzetno osjetljivim na gubitak ili krađu novca, sporove u vezi sa plaćanjem – jer ne postoji elektronski trag ili dokaz transakcije, a takođe im u potpunosti onemogućava da obavljaju plaćanja unaprijed ili da raspoređuju uplate unaprijed.

En Kerns, predsjednik Sektora međunarodnih tržišta u kompaniji Masterkard, kaže da mnogi ljudi pojam isključenosti često doživljavaju kao problem tržišta u razvoju, ali da ovaj izvještaj jasno pokazuje da taj problem postoji i na evropskim tržištima koja se smatraju razvijenim.

Ovo istraživanje pokazuje da su glavni razlozi za nemanje bankarsknih računa ili nekorišćenje bankarskih usluga – nedostatak znanja i nepovjerenje u bankarski sektor.

Petina ispitanika (20 odsto) uopšte ne želi da ima bankarski račun, a 10 odsto njih je reklo da nemaju povjerenje u banke kada je riječ o baratanju njihovim novcem.

Iako su rezultati o finansijskoj inkluziji zabrinjavajući, kada se uzmu u obzir povećani pristup tehnologijama kao što su pametni telefoni, jasno je da put do finansijske inkluzije vodi preko digitalnih tehnologija.